‘Er ligt vooralsnog maar één plan’

ABN Amro staat open voor een ander bod, maar het consortium van drie banken heeft nog altijd geen bod uitgebracht, zegt ABN Amro-bestuurder Huibert Boumeester.

In de zes uur durende aandeelhoudersvergadering van ABN Amro van gisteren voerde bestuurslid Huibert Boumeester slechts twee keer het woord. Maar hij bleef wakker. Acht vragen aan de man die met het aanstaande vertrek van topman Groenink de belangrijkste man van ABN Amro is.

Aandeelhouders stemden gisteren massaal vóór de belangrijkste motie van hedgefonds TCI, waarin wordt aangedrongen op opknippen van de bank. Wat is de belangrijkste les?

„Aandeelhouders hebben een heel duidelijk signaal afgeven: zij willen graag dat de bank in haar huidige vorm verandert. Daar zijn wij het al mee eens. We hebben een fusie aangekondigd met Barclays.”

Die fusie kwam gisteren niet in stemming. Met die motie hebben ze wel aangegeven dat ABN Amro moet kijken of opsplitsen niet een veel beter idee is.

„Aan het verzoek om onderdelen af te stoten hebben we al voldaan: we hebben ons Amerikaanse bankbedrijf LaSalle verkocht.”

Dat is een wel erg creatieve manier om een nederlaag uit te leggen.

„Ik zie die uitslag van de stemming echt anders. Er waren vijf moties van hedgefonds TCI. Twee ervan zijn níét aangenomen: aandeelhouders willen het geld dat we verdienen aan de verkoop van onderdelen niet per se terug, en ons wordt niet verboden overnames te doen. Dat botst niet met de lijn die we hebben gekozen: we fuseren met Barclays en we verkopen LaSalle. De opbrengst daarvan hoeven we niet uit te keren, maar kunnen we besteden aan acquisities waardoor het nieuwe bedrijf nog sterker wordt.”

Je kunt ook concluderen dat beleggers vinden dat andere partijen, zoals de groep rond Fortis, een gelijke biedingskans moeten krijgen.

„Die kans hebben ze. We hebben altijd gezegd serieus te zullen kijken naar andere biedingen. Maar die hebben we niet gekregen.”

Het consortium rond Fortis heeft vanochtend zijn intentie verstevigd een bod uit te brengen dat veel hoger ligt dan dat van Barclays.

„Dat is nog steeds geen bod. We hebben het consortium slechts één keer aan de telefoon gehad. Daarbij stelden wij vijftig vragen, ze hebben er nul beantwoord. Het is nog volstrekt onduidelijk wat zij van plan zijn met onze medewerkers, met onze bedrijfsonderdelen en hoe ze de aangegeven overnamesom [van 72 miljard euro, red.] financieren. Er ligt vooralsnog maar één plan: dat van Barclays. Dat is een goed verhaal.”

Morgen staat u voor de rechter, waar beleggersvereniging VEB eist de verkoop van LaSalle te bevriezen en voor te leggen aan de aandeelhouders.

„Wij zullen ons standpunt daar herhalen dat we denken dat dat juridisch niet kan. LaSalle is verkocht.”

Was u nerveus voor ‘de wedstrijd’ van gisteren?

„Het was van tevoren erg moeilijk om in te schatten hoe de verhoudingen lagen onder aandeelhouders. Dus het was spannend. We waren niet zenuwachtig, wel zeer geïnteresseerd.”

Hoe vond u de sfeer? Het ging er af en toe heftig aan toe.

„Ik had begrip voor de uiteenlopende emoties in de zaal.”

Aandeelhouders: pagina 12

Breaking views: pagina 13

Eerdere artikelen over ABN Amro op www.nrc.nl/abn

    • Philip de Witt Wijnen