Eerste race A1-seizoen op circuit Zandvoort

Het circuit van Zandvoort is voor de tweede keer op rij uitgekozen als locatie voor de openingsrace van het A1-seizoen. De derde jaargang van de autosportklasse voor landenteams, opgezet door een sjeik uit Dubai als tegenhanger van de Formule 1, begint in het weekeinde van 28 tot en met 30 september.

Vorig jaar oktober togen zo’n 80.000 autosportfans naar het duinencircuit voor wat volgens velen de eerste grote race in Zandvoort was sinds de laatste Formule 1-wedstrijd in 1985. Jeroen Bleekemolen beleefde toen zijn debuut als A1-coureur, nadat Jos Verstappen uit het Nederlandse team was gestapt wegens een conflict om geld. De zoon van autocoureur Michael Bleekemolen won het publiek voor zich door rondenlang vooraan te rijden in de feloranje bolide.

Directeur Bruce Holmes van de A1-organisatie in Europa liet zich gisteren lovend uit over de sfeer in Zandvoort: „Vorig jaar was het een groot succes. Al die mensen in het oranje gekleed op de tribunes en in de duinen belichaamden de ware aard van de A1 Grand Prix. En de races waren heel spannend.”

Bij het A1-team van Nederland is Jeroen Bleekemolen nog altijd eerste rijder. Reservecoureur in de stal van teambaas Jan Lammers is Renger van der Zande die al ervaring mocht opdoen in de laatste races van het lopende seizoen. Het Nederlandse team bezet momenteel de zesde van tweeëntwintig plaatsen. Zondag wordt het tweede A1-seizoen afgesloten in het Britse Brands Hatch.