Een omgekeerde overnamefusie

Vraag de gemiddelde straathandelaar in Europa of hij een woordje Nederlands spreekt, en hij zal zeggen: Wat kost dat?

De Hollandse koopmansgeest is wereldberoemd. Maar als de grootste bank van Nederland in de grootste overname van Nederland verkocht wordt, is na een week nog niet duidelijk wat de verkoopprijs is.

Barclays betaalt „een enorme premie”, zei Rijkman Groenink gisteren. De topman van ABN Amro keek daarvoor wel naar de koers van ABN Amro vlak vóór de bank een brief ontving van een speculant die de beurskoers in vuur en vlam zette.

Barclays wil ABN Amro overnemen en de rekening betalen met eigen aandelen. Daardoor fluctueert de waarde van het bod met iedere tik die de beurskoers maakt. Het concurrerende trio van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander gaf aan beter te willen bieden: waardevast en meer, waarvan 70 procent in contanten. De geheime operatie van de drie – met hun respectievelijke codenamen Fire, Rock en Sand – krijgt steeds meer contouren.

De bliksemverkoop van LaSalle, een paar uur voordat het bod van Barclays op geheel ABN Amro werd gelanceerd, houdt de gemoederen bezig. Iedereen mag meer bieden dan de 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) op LaSalle, maar koper Bank of America heeft het recht om dat te evenaren. De zaak lijkt dichtgetimmerd, of de concurrentie zou moeten bieden op LaSalle onder voorwaarde dat die ook geheel ABN Amro verwerft. In dat scenario zouden de bieders iedere hoofdprijs kunnen bieden. Want zij betalen zichzelf. 50 miljard, 500 miljard. Alles is mogelijk.

Ondertussen dansen de koersen vrolijk door. Vuistregel in de markt: prooien stijgen, jagers dalen. Het feit dat Royal Bank of Scotland daalt, betekent dat de markt de kansen van het trio hoger inschat.

De marktlogica heeft nog meer consequenties: de waarde van de Nederlandse bank is die van Barclays gevaarlijk dicht genaderd. Terwijl de Britten in vrijwel alle opzichten de bovenliggende partij zijn, is op de financiële markten ABN Amro gelijkwaardig geworden. Het doet denken aan Euronext dat opgeslokt werd door de beurs van New York, terwijl de Europese beursorganisatie op enig moment meer waard was dan haar buitenlandse koper.

Barclays heeft weinig ruimte om wat te doen aan deze merkwaardige situatie. De Britse bank ging al heel diep met haar eerste bod. Als zij haar bod verhoogt door met nog meer eigen aandelen te betalen zullen aandeelhouders van ABN Amro zwaarder vertegenwoordigd zijn in de nieuwe bankcombinatie dan de Britten. In gewoon Nederlands heet dat een omgekeerde overname.

Jeroen Wester