Ecuador zet Wereldbank het land uit

De regering van Ecuador zet de vertegenwoordiger van de Wereldbank het land uit, als vergelding voor het stopzetten van een lening aan Ecuador door de Wereldbank in 2005.

De vorig jaar aangetreden president Rafaël Correa heeft dit gisteren verordonneerd. De lening van 100 miljoen dollar (73,5 miljoen euro) werd opgeschort omdat Ecuador zich niet aan een afspraak hield om een deel van zijn olieopbrengsten apart te zetten voor het aflossen van buitenlandse schulden.

Correa, die in november vorig jaar tot president werd gekozen, was destijds minister van Economische Zaken. Hij wil Ecuador minder afhankelijk maken van buitenlandse kredieten en heeft Ecuadors schuld aan het Internationaal Monetair Fonds al laten afbetalen. Ecuador staat nog voor 748 miljoen dollar in het krijt bij de Wereldbank.

Het uitzetten van een vertegenwoordiger van de Wereldbank door Ecuador draagt bij aan de crisis die het instituut de afgelopen maand in zijn greep kreeg, na de beschuldiging dat Wereldbank-president Paul Wolfowitz zijn vriendin heeft bevoordeeld bij salarisonderhandelingen en promotie buiten de bank toen hij daar president werd. De kwestie is pijnlijk omdat onder Wolfowitz juist een groot anticorruptieprogramma door de Wereldbank was begonnen.

Gisteren stuurden vijftig Wereldbank-medewerkers die dat programma in het veld uitvoeren Wolfowitz en het bestuur van de Wereldbank een brief waarin zij aandringen op een snelle oplossing van de crisis, omdat zij hun werk moeilijk kunnen doen. „De geloofwaardigheid van onze medewerkers in het veld neemt af omdat onze cliënten zich met recht afvragen of de Wereldbank zelf wel in de praktijk brengt wat zij predikt”, zo luidt een passage in de brief.

De druk op Wolfowitz om af te treden is groot, en een groot deel van het management en het personeel van de Wereldbank drong al openlijk aan op zijn aftreden. Ook met name Europese regeringen zijn kritisch, maar de Amerikaanse regering blijft achter hem staan. Woensdag prees president Bush hem nog openlijk voor het goede werk dat hij bij de bank verricht.

Het bestuur van de Wereldbank is nog steeds bezig met een onderzoek naar de affaire. Wolfowitz heeft inmiddels de advocaat Robert Bennett in de arm genomen, die Bill Clinton verdedigde in de Monica Lewinsky-zaak. Bennett zei gisteren dat het bestuur Wolfowitz maandag zal horen, en dat de advocaat daar ook bij mag zijn.