de beste expo’s van de maand

Mariko Mori

Oneness. T/m 2 sept Groninger Museum, Groningen. www.groningermuseum.nl

Lange rijen stonden twee jaar geleden op de Biennale van Venetië voor Mariko Mori’s Wave UFO, een ultra-gestileerde, druppelvormige ruimtecapsule waarin mensen konden plaatsnemen voor een reis door de geest. Mooie dames in wit uniform plakten de passagiers elektrodes op, waarmee hun hersengolven werden opgevangen. Die werden zichtbaar gemaakt op het gewelf van de Wave UFO. Wie het werk destijds heeft gemist, krijgt nu een kans om het interactieve kunstwerk te ondergaan op de eerste grote solotentoonstelling van Mariko Mori.

Dutch Eyes

Nederlands Fotomuseum, gebouw Las Palmas in Rotterdam. T/m 16 augustus http://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Het Fotomuseum beschikt in zijn nieuwe onderkomen over twee keer zoveel expositieruimte en een zeer geavanceerd fotografiedepot. Openingstentoonstelling Dutch Eyes vertelt de geschiedenis van de Nederlandse fotografie aan de hand van honderden beroemde en minder bekende foto’s van vaderlandse grootheden. Panorama Las Palmas toont hoe de Kop van Zuid in de afgelopen 150 jaar is veranderd.

Mapping the City

T/m 20 mei Stedelijk Museum, Amsterdam. www.stedelijk.nl

Mapping the City wil een beeld geven van de manieren waarop kunstenaars vanaf 1960 tot nu met de stad omgaan. Twee begrippen dienden hierbij als uitgangspunt: de flaneur (1850) van dichter/criticus Charles Baudelaire en de dérive van de oprichter van het Situationisme, Guy Debord, een onthechte manier van ronddolen. Mooie uitgangspunten, zeker in combinatie met Alÿs, Aitken, Morris, Wim T. Schippers en Willem de Ridder.

Contour

Heden & Verleden. T/m 13 mei Het Prinsenhof, Museum Nusantara, Museum Lambert v. Meerten, Delft. www.contour2007.nl

De expositie Contour/ Continuïteit in Delft maakt korte metten met die bewieroking van ‘jong, nieuw en nu’ in de beeldende kunst zonder dat de jonge kunst veronachtzaamd wordt. In drie Delftse musea: Nusantara heeft objecten uit Indonesië en West-Papoea, in Lambert van Meerten wordt een collectie tegels en keramiek getoond en in het Prinsenhof is werk van 111 hedendaagse Nederlandse kunstenaars te zien.

Kurt Schwitters

Museum Boijmans van Beningen, Rotterdam. T/m 28 mei. www.boijmans.nl

Overzichtsexpositie van de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) richt zich op Schwitters de netwerker. Boijmans heeft honderd van zijn werken omringd met werken van vrienden als Balla, Van Doesburg, Kandinsky en Hepworth. Schwitters kwam uit de Dada-beweging, die na WO I de ernst van de kunst relativeerde. De Merzbau was zijn levenswerk; Boijmans toont een gedeeltelijke reconstructie.