Dát hebben de pinguïns niet verdiend!

Een pingüino of een pingüina wordt in oktober tot president van Argentinië gekozen. Een mannetjes of een vrouwtjespinguïn. De huidige bewoner van het roze paleis aan het Plaza de Mayo, president Néstor Carlos Kirchner, zegt het tegenwoordig vrijwel wekelijks om de politieke spanning op te voeren. Als hij binnenkort besluit zich niet zelf herkiesbaar te

pinguinBsAs.jpg

Een pingüino of een pingüina wordt in oktober tot president van Argentinië gekozen. Een mannetjes of een vrouwtjespinguïn. De huidige bewoner van het roze paleis aan het Plaza de Mayo, president Néstor Carlos Kirchner, zegt het tegenwoordig vrijwel wekelijks om de politieke spanning op te voeren. Als hij binnenkort besluit zich niet zelf herkiesbaar te stellen dan schuift hij zijn vrouw Cristina naar voren als kandidaat. Die bijnaam - pinguïn - die de Kirchners nu zo nadrukkelijk electoraal exploiteren danken ze aan hun regionale afkomst. De Kirchners zijn als advocaten, huizenmelkers en politici groot geworden in de Patagonische provincie Santa Cruz. Nooit eerder schopte iemand uit pinguïnland ´t tot politieke baas van Argentinië. En dat willen ze zo houden. Als mascotte hebben de Kirchners nu twee reusachtige, luchtgevulde plastic pinguïns gemaakt die door de Argentijnse straten trekken.

Het staat elke politicus natuurlijk vrij om de kiezer zo goed mogelijk voor de gek te houden maar je zou toch wensen dat ze dat niet doen over de rug van de pinguïn. Dát hebben deze dieren niet verdiend! De pinguïn is namelijk een goudeerlijke vogel. Die heeft niets van de populistische fratsen die Latijns Amerikaanse politici zo kenmerken.

En ook al is de Magelhaenpinguïn van Patagonië niet de allerfraaiste van de achttien verschillende soorten pinguïns die wereldwijd voorkomen, hij is een heel stuk aantrekkelijker dan de huidige slispelende politieke baas van Argentinië.

magelhaenen.jpgMaar de belangrijkste verschillen tussen de Argentijn van Zwitserse afkomst en de toffe vogels van het zuidelijke halfrond zijn karakterologisch van aard. Kirchner is, net zoals zijn grootste en enige politieke vriend commandant Hugo Chávez, een tirannieke ruziezoeker. Elke dag deelt hij nieuwe klappen uit. En niet alleen aan de oppositie. Maar ook boeren, priesters, ondernemers, rechters, bankiers, onderwijzers en vooral journalisten worden met enige regelmaat verbaal afgerammeld. Alleen maar omdat ze durven van mening te verschillen met Néstor. Een van de andere presidentskandidaten, Elisa Carrió, werd door hem gisteren beschuldigd van ,,een fascistische houding.´´ Regeren doet Kirchner per kopstoot.

Je zou willen dat het echtpaar Kirchner nu eens de moeite neemt om voor de kust van hun thuisprovincie een bezoek te brengen aan Isla Pingüino. Kijk toch eens hoe harmonieus, hoe gezellig en vredig de pinguïns daar samenwonen. En hoe hovaardig is het dan om je als rottweiler te vergelijken met de vogel die het vliegen heeft verleerd. Nu wil ik het dus echt niet meer horen!