Congres VS stemt voor terugtrekking troepen uit Irak

Washington. De Amerikaanse Senaat heeft gisteren met 51 tegen 46 stemmen gestemd voor een tijdslimiet voor terugtrekking uit Irak. Een dag eerder stemde het Huis van Afgevaardigden al in krappe meerderheid voor de wet, die door de Democraten is verbonden als voorwaarde aan een noodwet die ruim 120 miljard dollar vrijmaakt voor de oorlog. Bush heeft meermalen aangekondigd een veto over de wet te zullen uitspreken. De Democraten waren het maandag onderling eens geworden over de tijdlimiet, nadat het Huis en de Senaat eind maart wetgeving aannamen waaraan twee onderling afwijkende deadlines waren verbonden. In het Democratisch plan wordt Bush verplicht om vanaf 1 oktober en binnen een half jaar de gevechtstroepen terug te trekken. Democraten zeiden de wet aanstaande dinsdag naar Bush te willen sturen. Op die dag is het vier jaar geleden dat Bush op een vliegdekschip de missie in Irak ”voltooid” verklaarde. Bush reageerde woensdag boos op de eerste stemming. ”Vanavond stemde het Huis voor mislukking in Irak”, aldus een woordvoerder. Andere Republikeinen noemden de deadline voor terugtrekking een ”datum voor overgave”.