Canada mag arrestanten Afghanistan bezoeken

Canada heeft met onmiddellijke ingang het recht om in Afghanistan krijgsgevangenen te bezoeken die Canadese ISAF-militairen al hebben overgedragen aan de lokale autoriteiten.

Dat heeft minister van Defensie Gordon O’Connor gezegd. De Canadese regering hoopt zo de opschudding te bedaren die is ontstaan over beschuldigingen dat de door Canada aan Afghanistan overgedragen krijgsgevangenen stelselmatig worden gemarteld door de Afghaanse inlichtingendienst.

Canada is met ongeveer 2.500 soldaten actief in de zuidelijke provincie Kandahar, de bakermat van het voormalige Talibaan-regime. De Canadezen dragen hun krijgsgevangenen meestal na enkele dagen over aan het Afghaanse National Directorate of Security.

Volgens de krant The Globe and Mail zijn Afghaanse krijgsgevangenen tijdens ondervragingen in gevangenissen in Kandahar mishandeld met stompen, zweepslagen, verhongering, bevriezing, verstikking en elektrische schokken. De krant baseert zich op dertig interviews met strijders.

Er zijn geen aanwijzingen dat Canadese militairen zich aan mishandeling schuldig hebben gemaakt. Wel zouden de Canadezen op de hoogte zijn van vermeende mishandelingen. De regering van premier Stephen Harper, voorstander van een agressieve koers in Afghanistan, ligt daarom al dagen onder vuur.

Canada beschikte volgens critici over onvoldoende waarborgen over het lot van arrestanten. Deze week beriep minister van Defensie O’Connor zich op inspecties door de Afghaanse mensenrechtencommissie. Die zegt echter geen toegang te hebben tot de gevangenissen. Ook het Internationale Rode Kruis zegt de gevangenen niet te hebben bezocht.

De Canadese legerleiding heeft erkend met de affaire in de maag te zitten. „Hooggeplaatste leden van het Canadese defensieapparaat hebben de afgelopen dagen de koppen bij elkaar gestoken en nemen deze beschuldigingen serieus”, zei brigadegeneraal Al Howard.

Nederland heeft met Afghanistan afgesproken dat de Nederlandse ambassade en het Rode Kruis door Nederland gemaakte gevangenen kunnen bezoeken. Canada had alleen afgesproken dat gevangenen zouden worden behandeld conform de Geneefse Conventies.