Boer Jason zingt liedjes voor kinderen

Als de Amerikaanse countryzanger Jason Ringenberg op tournee moet, ziet hij zijn dochters soms wel drie weken niet.

foto farmerjason.com

Om Kelsey, Camille en Addie thuis op hun familieboerderij in Nashville zijn stem te laten horen, liet hij een cd’tje voor ze achter waarop hij grappige zelfgemaakte kinderliedjes zong. Die liedjes gingen over het leven op de boerderij: varkens die in de modder rollen, maiskolven die groeien in de zon en de tuffende tractor.

Kinderliedjes maken beviel hem zo goed, dat hij de cd A Day At The Farm with Farmer Jason uitbracht. Echte countrymuziek staat er op, maar dan wel over de dingen die kinderen leuk vinden. Boer Jason in zijn tuinbroek speelt tegenwoordig het liefst voor een jong publiek. „Kinderen luisteren veel beter dan volwassenen”, zegt hij een beetje schor door de telefoon.

In Ierland heeft hij zojuist een zaal vol kinderen laten meezingen met liedjes van zijn nieuwe cd Rockin’ the Forest. Die gaat over de spannende dingen die je in het bos ziet. „Als kind kwam ik graag in het bos. Daar vind je niet alleen vogels, herten en eeuwenoude eikenbomen, maar ook pijlpunten van Shawnee-indianen.”

Behalve country speelt hij soms rock’n’roll. Punk rock skunk gaat over het stinkdier dat eigenlijk op een rockzanger lijkt, omdat die ook vaak een beetje stinken. Nu zijn dochters zes, acht en zestien jaar zijn, vindt Farmer Jason ze oud en wijs genoeg voor een opvoedkundige boodschap in de liedjes. „Addie en Camille zingen mee op de cd. Als ik met een liedje aankom dat ze niet mooi vinden, eindigt het meestal in de prullenbak. Ze zijn het helemaal met mij eens dat het niet saai is om te zingen hoe je de natuur moet respecteren en hoe we het milieu kunnen sparen.”

Als Farmer Jason vanavond in Paradiso optreedt, mogen kinderen van twaalf jaar en jonger gratis naar binnen. Eigenlijk vindt hij het de omgekeerde wereld, dat alleen volwassenen moeten betalen voor zijn kinderliedjes. „Maar leuk is het wel. Kinderen zingen altijd gelijk mee. Volwassenen zijn daar veel te verlegen voor. Ik hou pas op als iedereen heeft meegezongen.”

Farmer Jason treedt op 27 april op in Paradiso, Amsterdam, 28 april in Oosterpoort, Groningen, 29 april in Rustende Jager, Terschelling, en 30 april in Rotown, Rotterdam.

    • Jan Vollaard