Blair voert campagne in Schotland

Wat ziet de Britse premier Tony Blair? En waarom moet het hele gezelschap in de fabriek van whiskyproducent Johnny Walker zo lachen? Zonder het hem te vragen, zullen we het nooit weten. De Britse media deden, op deze fotograaf na, geen verslag van het bezoek van Blair aan het Schotse Kilmarnock.

Blair is in Schotland om zijn partijgenoten van Labour te steunen tijdens hun verkiezingscampagne. Volgende week wordt in Schotland, net als in Wales, een nieuw parlement gekozen. Er zijn ook gemeenteraadsverkiezingen in Schotland, Wales en Engeland.

De Labourpartij van Blair lijkt in Schotland te gaan verliezen, terwijl de Schotse Nationale Partij (SNP) het uitstekend doet in opiniepeilingen. De partij belooft een referendum te zullen houden over onafhankelijkheid voor Schotland. Peilingen wijzen uit dat twee op de vijf Schotten wel voor een eigen staat voelen.

In een poging te waarschuwen voor de nationalisten schreef Blair een ingezonden stuk in The Scotsman. Hij meent dat de SNP geen echt regeringsprogramma hebben en „dunne economische voorstellen” doen.