Beleggers in verzet tegen top van ABN Amro

De aandeelhouders van ABN Amro hebben zich gisteren in grote meerderheid gekeerd tegen de huidige koers van de raad van bestuur in de overnamestrijd rond de bank. Morgenochtend eisen beleggers in een spoedzitting dat de bank haar strategische besluit bevriest om de Amerikaanse dochter LaSalle te verkopen, om daarmee ook andere partijen dan de Britse Barclays Bank een eerlijke kans te geven een bod op ABN Amro uit te brengen.

Vanochtend werd de overnamestrijd rond de Amsterdamse bank verder verscherpt, toen het consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander de intentie uitsprak daadwerkelijk een concurrerend bod uit te gaan brengen. Woensdag noemde dit trio al een indicatief bod dat ruim 12 procent hoger ligt dan het bod waarmee Barclays begin deze week kwam. Het Barclays-bod wordt gesteund door het bestuur van ABN Amro.

Tijdens de jaarvergadering gisteren in Den Haag stemde tweederde van de aanwezige aandeelhouders voor een motie van het speculatieve beleggingsfonds TCI, waarin de bank wordt opgeroepen zichzelf op te splitsen of te verkopen aan de hoogste bieder. De aandeelhouders lijken zich hiermee te keren tegen de aangekondigde fusie met Barclays.

Direct na de aandeelhoudersvergadering heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een verzoekschrift ingediend bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om de verkoop van LaSalle door ABN Amro te bevriezen en voor te leggen aan de aandeelhouders. De VEB vindt dat de bank hier wanbeleid voert. Vorige week werd LaSalle in vier dagen verkocht aan Bank of America voor 21 miljard dollar. De bank weigert vooralsnog de aandeelhouders te laten oordelen over deze transactie omdat dit „juridisch niet kan”.

De rechter doet waarschijnlijk begin volgende week uitspraak.

Het concurrerende consortium heeft ook grote moeite met de verkoop van LaSalle omdat het een bod wil doen op ABN Amro inclusief de Amerikaanse dochter.

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink verdedigde het beleid van ABN Amro fel. „Over een paar jaar hebben we met Barclays een sterke bank in Europa gecreëerd.”

Wellink: pagina 6

ABN Amro: pagina 11, 12, 13