Bedrijfsleven niet betrokken bij nieuw satellietprogramma

BRUSSEL. GMES, een ambitieus Europees programma met observatiesatellieten, zal niet met dezelfde problemen te maken krijgen als Galileo, het navigatieproject van de EU. Anders dan Galileo zal GMES worden opgezet als een overheidsproject. Dat heeft Europees Commissaris Günther Verheugen (Industriebeleid) gisteren gezegd. GMES is een systeem om de aarde te observeren door middel van satellieten en grondstations. De informatie die ermee wordt vergaard kan onder andere worden gebruikt bij bestrijding van milieurampen en humanitaire catastrofes. De eerste diensten moeten beschikbaar worden in 2008. GMES is een Europees prestigeproject, net als Galileo. Maar Galileo, bedoeld als Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem, kent forse aanloopproblemen. Bedrijven ruziën al twee jaar over de opzet van het project waar EU-landen 1 miljard euro aan betalen en het bedrijfsleven 2 miljard.