‘Bedrijf is geen flappentap’

Beleggers die bedrijven willen ‘leegtrekken’, moeten tegengehouden worden, vindt staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans.

Frans Timmermans Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Frans Timmermans (1961) Staatssecretaris Europese Zaken.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 27 februari 2007 Mentzel, Vincent

„De opmars van het uit Amerika overgewaaide rauwe aandeelhouderskapitalisme dwingt ons kleur te bekennen.” Dat zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken, PvdA) gisteren in Parijs tegen Franse studenten. Hij verwees daarmee naar de opkomst van hedgefondsen. „Een onderneming is geen geldautomaat waaruit de aandeelhouders flappen kunnen tappen totdat hij leeg is.”

Wat bedoelt u daarmee?

„Dat het reguleren van financiële markten geen taboe is. Je mag best kijken naar de bedoelingen van een aandeelhouder. Een aandeelhouder moet niet alleen denken: take the money and run. Hij dient ook oog te hebben voor het belang van een bedrijf op de middellange en lange termijn.”

Hoe wilt u dat doen?

„Heel precies. De liberalisering van de financiële markten is een goede zaak, die ons geen windeieren heeft gelegd. Maar een aandeelhouder die alleen maar wil opkopen, opknippen en verkopen, daar mag je van mij een stokje voor steken. Als een bedrijf te gronde wordt gericht dan moet een toezichthouder kunnen ingrijpen. Dat doen we ook in geval van staatssteun of verstoorde concurrentieverhoudingen.”

Moet dat een Nederlandse of een Europese toezichthouder zijn?

„We moeten deze discussie in de EU voeren. Anders trek je nieuwe grenzen binnen Europa. Daar heeft Nederland geen belang bij. Bovendien jaag je bedrijven dan de grens over.”

Er is een actueel voorbeeld. ABN Amro wordt straks mogelijk opgeknipt op verzoek van een hedgefonds. Wat vindt u daarvan?

„Ik weet te weinig van de specifieke situatie daar, om er iets over te kunnen zeggen. Het is in ieder geval niet het enige voorbeeld.”

Is er steun in Europa voor uw ideeën?

„Ja, die verwacht ik bijvoorbeeld uit Frankrijk. En in Duitsland maakt men zich ook grote zorgen. Met die landen vormt Nederland al een behoorlijke economische macht.”

Is uw pleidooi ook bedoeld om eurosceptische burgers te laten zien dat de EU hun bescherming kan bieden, bijvoorbeeld tegen onnodig verlies van hun baan?

„Europa zou een bron van zekerheid moeten zijn. Maar Europa is de laatste jaren te veel gezien als bron van onzekerheid. Dat is waar. En als politicus moet je proberen wat tegen dat beeld te doen. Toch is dit geen trucje. De reden dat ik dit zeg is: ik vind echt dat er sprake is van een probleem.”

Lees de rede van Timmermans op www.nrc.nl/wereld