Andrew Bird

Kunstfluiter, violist, eenmansband, elegant singer/songwriter Andrew Bird maakt sprookjesachtige muziek. Hij speelt bij live-concerten alles in zijn eentje. Met zijn voeten bedient hij de elektronica die het mogelijk maakt dat zijn vioolspel direct ‘geloopt’ wordt en zo de andere instrumenten (mondharmonica, gitaar, fluit) begeleidt. Birds vierde solo-cd zit bescheiden, rustig en verfijnd in elkaar. Hij heeft een nogal zachte en vlakke stem, die meestal wordt overspoeld door de akoestische gitaar, de aanzwellende klanken uit piano en viool, en soms een zingende zaag. Als een alchemist lijkt Bird op zoek naar de juiste verhoudingen tussen al dat moois. Wikkend en wegend komt hij tot fraaie nummers als Plasticities en het ingewikkelde Imitosis. In Armchair klinkt Bird plotseling verrassend als Jeff Buckley. Op de rest van de plaat heeft hij minder durf.

Andrew Bird ‘Armchair Apocrypha’ (Munich). Bird treedt op: 22/5 Rotown, Rotterdam; 23/5 Tivoli, Utrecht; 24/5 Paradiso, Amsterdam.