Ahold-topman vertrekt onverwachts

Bestuursvoorzitter Anders Moberg van Ahold legt zijn functie per 1 juli onverwachts neer. In het meest recente jaarverslag staat nog dat de Zweed in 2008 herkiesbaar is. Wie hem opvolgt, is niet bekend.

Volgens een vanmorgen uitgebrachte verklaring van Ahold heeft Moberg zelf tot zijn vertrek besloten om „andere carrièremogelijkheden na te streven”. Een woordvoerder wilde niet zeggen of de Zweed al een nieuwe baan heeft.

Moberg krijgt een vertrekpremie mee van een jaarsalaris en een bonus die verspreid over twee jaar zullen worden uitbetaald, zegt de woordvoerder. Over 2006 ontving Moberg een jaarsalaris van 1,5 miljoen en een bonus van 1,69 miljoen euro, samen bijna 3,2 miljoen euro. Moberg kreeg niet zijn maximale bonus, die kan oplopen tot 3,75 miljoen euro. Welke bonus bij de vertrekregeling geldt kon de woordvoerder niet zeggen.

Financieel directeur John Rishton zal de taken van de Zweed waarnemen. Of de vaak als opvolger getipte directeur van Albert Heijn, Dick Boer, voor de hoogste functie in aanmerking komt, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Bronnen in de financiële wereld zeiden vanmorgen dat het al langer niet boterde tussen de commissarissen en Moberg. Bovendien was er geen belangrijke rol meer voor Moberg zelf weggelegd na de komst van Rishton als financieel directeur en de benoemingen van Larry Benjamin en Dick Boer tot baas van respectievelijk de Amerikaanse en de Europese supermarkten.

Moberg trad vier jaar geleden aan nadat Cees van der Hoeven was vertrokken wegens een fraudeschandaal bij US Foodservice, de Amerikaanse groothandelsdochter voor restaurants en cateraars, en een verkeerde verwerking in de boekhouding van joint ventures in Scandinavië en Portugal.

Moberg verkocht dochters in Latijns-Amerika, Spanje en de VS. In november zette hij US Foodservice en de winkels in Slowakije en Polen te koop. Hij bracht de schuldenlast sterk terug en zette bij Albert Heijn de prijzenoorlog bij Nederlandse supermarkten in gang.

Volgens analist Peter van der Lely van onderzoeksbureau Iris kunnen binnenkort te nemen belangrijke beslissingen ten grondslag liggen aan het vertrek van Moberg. „Het is mogelijk dat Ahold en het Belgische supermarktconcern Delhaize samengaan, waarbij Delhaize de boventoon zal voeren. Voor Moberg, die Ahold graag op eigen kracht ziet verbeteren, is dat niet aantrekkelijk.”

Analist Fernand de Boer van Petercam meent dat het „duidelijk is dat de raad van commissarissen niet tevreden is met het resultaat bij Ahold. Moberg heeft eerst een paar jaar gesneden en was nu aan bouwen toe. Maar de doelstellingen die hij eind 2003 presenteerde, zijn niet gehaald. Ik denk dus dat dit vertrek niet vrijwillig is.”