1 Polen

Ook 1957 werd uitgeroepen tot ‘pooljaar’, zij het met een minder urgent gevoel dan er nu leeft. British explorer Vivian Fuchs (R) and New Zealand explorer Edmund Hillary give a press conference in 1957 about their expeditions to the South Pole. Half a century ago, scientists set their sights on the greatest-ever investigation into the Arctic and Antarctica. On 01 March 2007, another International Polar Year (IPY) will be launched -- but the big difference is that, in 2007, the entrenched dread of the planet's two extremes has been replaced by deepening concern for them. AFP PHOTO / INTERCONTINENTALE FILES AFP

Internationaal Pooljaar

www.ipy.org

Klimaatverandering, broeikaseffect, smeltende poolkappen. Dat het verdwijnen van sneeuw en ijs grote gevolgen zal hebben voor de hele aarde weten we nou wel, maar wat kun je er op dit moment al van merken? En wat betekent het voor de Noord- en Zuidpool? Op www.ipy.org, de officiële website van het Internationale Pooljaar, kun je er vele voorbeelden van zien. Zoals de schokkende afname van de enorme McCall-gletsjer in Alaska in de laatste vijftig jaar. Het Internationale Pooljaar is net begonnen en duurt twee jaar (want beide polen moeten evenveel aandacht krijgen). De website laat zien hoe wetenschappers uit zestig landen samenwerken om baanbrekend onderzoek te doen. Het is het vierde wereldwijde pooljaar, na 1882-83, 1932-33 en 1957-58. Internet maakt het voor het eerst mogelijk om het interdisciplinaire onderzoek van dichtbij te volgen. Met foto’s, blogs, verwijzing naar evenementen over de hele wereld en allerlei informatie over de vele mysteries die de poolwereld nog in zich bergt. Buiten leerzaam is de website ook leuk. Zo kun je de migratie van pooldieren volgen via een Google Map. (IdV)