Zinderende nevel, superhete sterren

Zinderende nevel, superhete sterren Rotterdam, 26 april. Deze panoramafoto door de Hubble-ruimtetelescoop toont het hart van de Carinanevel, een zinderende omgeving waarin voortdurend sterren sterven en nieuwe worden geboren. Het panorama toont een deel van de uitgestrekte wolk van stof en gas met een doorsnee van ongeveer vijftig lichtjaar. Ultravioletstralen en verzengende deeltjesstromen uit de reusachtige, kortlevende en superhete sterren in dit gebied, geven de nevel welvingen en wervelingen. De eerste generatie sterren in de Carinanevel ontstond ongeveer drie miljoen jaar geleden en luidde de woelige periode in die nu zichtbaar is. Er is hier, zo schatten astronomen, zeker een dozijn sterren die vijftig tot honderd keer zo zwaar zijn als de zon. De nevel bevindt zich op ongeveer 7.500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Carina kiel. De panoramafoto werd samengesteld uit 48 losse beelden ter ere van de zeventiende verjaardag van de Hubble, deze week. Het beeld werd bijgekleurd al naar gelang de chemische samenstelling van de nevel. Foto NASA NASA's Hubble Space Telescope, in this undated image, has released on April 24, 2007, one of the largest panoramic images ever taken with Hubble's cameras, a 50-light-year-wide view of the central region of the Carina Nebula where a maelstrom of a star's birth and death is taking place. REUTERS/NASA/Handout REUTERS