Zaak-Holloway: Van der Sloot blijft verdachte

Justitie op Aruba beschouwt Joran van der Sloot nog steeds als hoofdverdachte in de zaak rond de Amerikaanse Natalee Holloway, nu er nieuwe aanwijzingen zijn gevonden over haar verdwijning.

Acht Nederlandse rechercheurs van het Korps Landelijke Politiediensten zijn inmiddels op Aruba gearriveerd. Heropening van het onderzoek maakt het mogelijk om Van der Sloot langer als verdachte in deze zaak te beschouwen. Naar Arubaans recht raakt iemand de status van verdachte kwijt als de zaak twee jaar na de start van zijn vervolging niet aan de rechtbank is voorgelegd.

Door het hernieuwde opsporingsonderzoek kan die termijn worden verlengd, zo bevestigt het OM op Aruba. Vorig jaar werd het dossier-Holloway als een zogeheten ‘cold case’, een niet opgelost misdrijf, overgedragen aan het Nederlandse KLPD. Die bracht eind vorige maand een rapport uit met conclusies en aanbevelingen die volgens de procureur-generaal op Aruba „nader opsporingsonderzoek rechtvaardigen”. Over de inhoud van die conclusies doet het OM geen mededelingen.

Holloway ontmoette Van der Sloot op 29 mei 2005. Ze reden naar een strand waar Van der Sloot haar, naar eigen zeggen, rond 3 uur ’s nachts alleen achterliet. Op 9 juni werd hij gearresteerd op verdenking van ontvoering, verkrachting en moord. Drie maanden later werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Volgens betrokkenen bij het toenmalige onderzoek zijn er in de eerste dagen na haar verdwijning fouten gemaakt bij de verhoren en het sporenonderzoek. De verdwijning van Holloway trok in de VS veel media-aandacht, zeker toen bleek dat Van der Sloot de nachtelijke vrijpartij op het strand had verzwegen. Hij bevestigt dat hij haar alleen op het strand heeft achter gelaten, maar ontkent iets met haar verdwijning te maken hebben gehad. Van der Sloot publiceert deze week een boek over de zaak.