Vogelaar: lijst wijken toch nog niet definitief

Gemeenten kunnen toch nog tot 1 mei ‘probleemwijken’ aanmelden bij Minister Vogelaar (Wonen, PvdA). Gisteren meldde haar ministerie nog dat er geen veranderingen meer zouden komen op haar lijst van achterstandswijken.

Tijdens een overleg met de Tweede Kamer gaf Vogelaar vanmorgen toe onduidelijk te hebben gecommuniceerd over de samenstelling van de lijst. „Laat er geen misverstand over bestaan”, zei Vogelaar. „Het gaat nog steeds om een voorlopige lijst. Gemeenten kunnen nog tot komende dinsdag wijken opgeven voor de lijst.”

Wel zei de minister dat de wijken die de afgelopen weken door verschillende gemeenten zijn aangedragen voor de lijst allemaal zijn afgewezen. „We hebben de wijken zorgvuldig langs de meetlat gelegd, maar zij komen geen van alle in aanmerking”, aldus Vogelaar. De enige wijziging op de lijst betreft een wisseling in Enschede. De Enschedese wijk Mekkelholt/Deppenbroek is in overleg met die gemeente vervangen door de wijk Velve-Lindehof, omdat de problemen daar groter zijn. Een soortgelijk verzoek van de gemeente Amersfoort en Schiedam, heeft de minister niet ingewilligd. De voorstellen van de gemeenten Haarlem, Sittard en Geleen om hun slechte buurten op de lijst van probleemwijken te zetten zijn nog niet behandeld.

De minister analyseert de probleembuurten op basis van 18 criteria zoals inkomens, werkeloosheid en overlast in de buurt.

Gemeenten willen graag op de lijst van Vogelaar omdat ze dan extra geld en mogelijkheden krijgen om problemen aan te pakken. Het kabinet gaat de komende regeerperiode jaarlijks 400 miljoen euro extra uittrekken voor slechte wijken. Binnen acht tot tien jaar moeten die buurten veranderen in „prachtwijken”. Mochten er toch nog buurten aan de lijst worden toegevoegd, dan krijgen de anderen minder. „Ik zit vast aan mijn budget voor wijkverbetering”, aldus de minister in de Tweede Kamer.