VN: Irak wil geen dodencijfer geven

Rotterdam. De Verenigde Naties hebben de Iraakse regering gisteren de les gelezen omdat zij geen cijfers meer wil bekendmaken van het aantal burgerslachtoffers van de oorlog tussen sunnieten en shi`ieten die ”een snel verergerende humanitaire crisis” meebrengt. UNAMI, de VN-missie in Irak, publiceerde vorig jaar elke twee maanden dodencijfers die zij samenstelde uit bekendmakingen van ministeries en andere overheidsinstanties. De Iraakse regering beschuldigde UNAMI er echter van het aantal doden - vorig jaar zeker 34.450, aldus de VN - om politieke redenen te overdrijven en verbood functionarissen mee te werken. De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten geven nu alleen percentages om toe- dan wel afname van het aantal doden over bepaalde periodes aan te geven. De UNAMI-cijfers werden als redelijk betrouwbaar beschouwd. UNAMI stelt in het nieuwste rapport dat het aantal burgerslachtoffers in en rond Bagdad hoog blijft, maar dat het bewijs hiervoor ”niet getalsmatig onderbouwd kan worden”.