Top grondwet van EU afgelast

Een informele ‘brainstormsessie’ over de Europese grondwet is afgelast door voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Barroso trok de uitnodigingen aan een aantal Europese leiders, onder wie premier Balkenende, gisteren snel in na kritiek op de ‘minitop’. Volgens Barroso’s woordvoerder waren er „misverstanden” ontstaan over het doel van de bijeenkomst half mei in Zuid-Portugal. Ook wilde Barroso „speculaties over Europese verdeeldheid” vermijden, aldus een verklaring. De vrees bestond dat Barroso met zijn initiatief de huidige voorzitter van de Europese Unie, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voor de voeten zou lopen. Merkel leidt 21 en 22 juni een top van de leiders van alle 27 EU-landen waarbij een tijdpad wordt afgesproken over hoe en wanneer de constitutionele impasse moet worden opgelost. Na overleg besloot Barroso het karakter en de omvang van de top rigoureus aan te passen. (ANP)