Televisie Voorkeur

Op 26 april 1937 werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) het Baskische stadje Guernica gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. De verwoesting van Guernica werd, mede door het schilderij dat Picasso erover maakte (foto), een symbool voor de verschrikkingen van de ‘moderne’ oorlog. In de documentaire wordt met nieuwe historische inzichten een reconstructie gemaakt van de verwoestende gebeurtenis. Veel is altijd gespeculeerd over de initiatiefnemers, de verantwoordelijken, de deelnemers en de militaire strategie die erachter zat. Guernica, ARD, 23.45-0.30u. PICASSO: GUERNICA, 1937. By Pablo Picasso. Ullstein bild

actualiteiten

EénVandaag. Wetenschappers van de Technische Universiteit in Delft stellen dat een kwart van de Nederlandse dijken niet aan de wettelijke norm voldoet, terwijl bij eenderde van de dijken onduidelijk is hoe het met de kwaliteit is gesteld. Verder aandacht voor het aftreden van partijvoorzitter Michiel van Hulten en de crisis binnen de PvdA, en een reportage over de gevaren van liposuctie: de vrouw die vorige week na een behandeling overleed, was niet het eerste slachtoffer. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Twee jaar geleden onthulde een reportage de dubieuze beleggingsprojecten van Rob Allart, oprichter van ruim dertig evangelische kerken in Nederland. Allart werfde via zijn kerkgenootschap investeerders in ontwikkelingsprojecten en beloofde rendementen tot 50 procent. Tientallen beleggers zagen hun geld nooit meer terug. Gisteren stond Allart voor de rechter op beschuldiging van verduistering en valsheid in geschrifte. Een verslag. Verder een gesprek met de ouders van een slachtoffer van massamoordenaar Cho Seung-hui, de 18-jarige Austin Cloyd. De vader is professor aan dezelfde Virginia Tech waar 32 mensen werden doodgeschoten. Samen met zijn vrouw vertelt hij over de rampzalige dag. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor de verjaardag van kroonprins Willem-Alexander, een reportage over het toenemend gebruik van anabole steroïden om er goed uit te zien in het uitgaansleven en een verslag van de aandeelhoudersvergadering bij ABN Amro. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Andere tijden: De omgekeerde staking. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw waren de werkloosheid en armoede in sommige delen van Friesland zo groot dat zestien werklozen een unieke actie begon: ze gingen uit protest aan het wérk, ze legden een weg aan. De actie ging de geschiedenis in als ‘de omgekeerde staking’. De actie bleef niet zonder gevolgen, zeker niet nadat ook werklozen in omliggende dorpen spontaan aan het werk gingen. Opeens was er wel geld voor grotere projecten. In de reportage komen ex-stakers, ex-bewoners van de weg en een voormalige correspondent van De Waarheid aan het woord. Verder een terugblik op de geboorte van kroonprins Willem-Alexander naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag. Ned.2, 21.25-22.00u.

Holland Doc: The end of the Neubacher project. Documentaire waarin het naziverleden van de familie van de maker het onderwerp is. De ouders van Marcus J. Carney zijn gescheiden toen hij kind was. Zijn vader leeft in de VS en zijn moeder werkt als arts in een voorstad van Wenen. De familie van moederskant was nauw betrokken bij het nationaal-socialisme. Haar oom was in 1938 de eerste naziburgemeester van Wenen, haar vader organiseerde jachtpartijen voor hoge nazi’s. Carney ontdekt dat de familieleden volstrekt niet in staat zijn hun schuld onder ogen te zien, laat staan erover te rouwen. Ned.2, 22.50-23.55u.

De wereld draait door. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar verklaart de problemen in zijn partij, Antonie Kamerling en Maria Kraakman lichten de telefilm Hannahannah toe, Tijs van den Brink en Andries Knevel maken reclame voor hun nieuwe late night talkshow en muziekprofessor Leo Blokhuis geeft college over Venus van Shocking Blue. Ned.3, 19.30-20.15u.

informatief

Wildlife: Dagboek van een orang-oetan. Vierde aflevering van een vijfdelige natuurserie waarin verslag wordt gedaan van de pogingen de orang-oetans te behoeden voor uitsterven. Ze worden bedreigd door jagers en stropers in Borneo. Ned.2, 19.55-20.225u.

Ik vertrek. Verslag van de wederwaardigheden van gezinnen die eerder in de serie aan bod kwamen. Arie en Annemarie vertrokken naar Isla Margarita om vistochten te organiseren. Zij zijn succesvol met een uitgebreide vloot een een luxe villa. Gerben en Elke hebben in Mexico een oud hotel opgeknapt, hun dochter heeft geen heimwee meer en André en Henka werken buiten het toeristenseizoen in Nederland om de huur van hun eethuisje op Kreta het hele jaar te kunnen betalen. Ned.1, 21.10-22.10u.

cultuur

Dode dichters almanak. De Spaanse dichter Rafael Alberti (1902-1999) leest op archiefbeelden drie korte gedichten voor. Ned.2, 0.20-0.25u.

sport

World Championship Snooker. Rechtstreeks verslag van de WK snooker in Sheffield met commentaar van o.a. de oud-kampioenen John VirgoDennis Taylor. BBC2, 20.00-21.00u.

NOS UEFA Cup voetbal. Rechtstreeks verslag van de eerste wedstrijd uit van de halve finale om de UEFA Cup tussen Espanol en Werder Bremen, met een voorbeschouwing, in de rust een voorlopige analyse en na de wedstrijd een nabeschouwing. Ned.3, 20.15-23.05u.

UEFA Cup. Samenvattingen van de wedstrijden in de UEFA Cup. RTL7, 22.50-23.30u.