Televisie Film van de dag

Elizabeth Berkley in Showgirls. Showgirls Year: 1995 Director: Paul Verhoeven Elizabeth Berkley PHOTOS12

Showgirls. Soms bepaalt te veel voorinformatie over een film de blik van de criticus. Dan is de mening al bijna gevormd voordat de begintitels rollen. Is Paul Verhoevens Showgirls volgens Amerikaanse critici plat en vulgair, dan zal dat wel kloppen. Een paar jaar later was de film opeens ‘cult’. Maar de film is meer dan óf ranzig óf hilarisch, de film is onderschat. Waarom? Zou het kunnen zijn dat alles in de film expres zeer nep en kunstmatig is (van belichting tot de meeste karakters, die allemaal een geheime agenda hebben) om zo de nadruk te leggen op de echtheid van de gevoelens tussen Nomi en Molly? Nomi kiest uiteindelijk niet voor geld en roem. Ze kiest voor vriendschap, integriteit en een schoon geweten. Door alle buitensporige aandacht voor het naakt sneeuwde deze boodschap jammerlijk onder. Met Elizabeth Berkley en Kyle MacLachlan.(Paul Verhoeven, 1995, VS/F), Veronica, 22.40-1.10u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg