Stof van Superman gevonden in mijn

Londen, 26 april. Kryptoniet, het fictieve mineraal dat de kracht wegzuigt uit het lichaam van Superman, blijkt echt te bestaan. In naam tenminste. Het is niet groen zoals in de film en de strip, maar wit en onschadelijk, aldus mineraloog Chris Stanley, verbonden aan het natuurhistorisch museum van Londen. ”En ik ben bang dat het ook niet gloeit”, zegt hij. Onderzoekers van het mijnbouwbedrijf Rio Tinto schakelden Stanley in nadat zij het onbekende mineraal hadden gevonden in een mijn in Servië. Stanley bepaalde de samenstelling van het mineraal: natriumlithiumboorsilicaathydroxide, en kwam er tot zijn verrassing achter dat deze formule ook staat op een kist met kryptoniet die voorkomt in de film Superman Returns. Anders dan in de film bevat het echte mineraal geen fluor. Stanley spreekt van `een levensgrote toevalstreffer`. Het nieuwe materiaal mag overigens geen kryptoniet heten, omdat krypton een inert gas is. In plaats daarvan zal het Jadariet genoemd worden, naar de vindplaats in Servië.