Sri Lanka ontmoet in finale WK cricket Australië

De finale van het WK cricket gaat zaterdag, op Barbados, tussen Australië en Sri Lanka. Daarmee krijgt Australië de kans op revanche voor de verloren WK-finale van 1996, toen Sri Lanka in Lahore verraste met de wereldtitel. Sri Lanka had zich dinsdag al geplaatst ten koste van Nieuw Zeeland.

Australië, dat de wereldtitel won in 1999 en 2003, maakte gisteren op St. Lucia korte metten met Zuid-Afrika en haalde eenvoudig de vierde WK-finale op rij. Na een rampzalige start (27 voor vijf) werd Zuid-Afrika uitgebowld voor slechts 149 runs. Dankzij scores van Matthew Hayden (41) en Michael Clarke (60 not out) passeerde Australië dat totaal voor slechts drie wickets.

Onze correspondent in Johannesburg voegt hier aan toe:

Al dagen was hetzelfde advies door het trainingskamp van het Zuid-Afrikaanse team gegaan. Rustig blijven en vooral blijven ademen in de halve finale tegen aartsrivaal Australië. Maar de Protea’s stikten toch, gisteren, met het laagste totaal ooit op een WK. Een halve dag na de beschamende nederlaag dreef dat zelfs de anders zo saaie zakenkrant Business Day tot spot. ‘Are you choking, mate?’, vraagt de Australische aanvoerder Ricky Ponting in een cartoon op de voorpagina, terwijl hij gebogen staat over de Zuid-Afrikaanse captain Graeme Smith, die angstig naar zijn keel grijpt.

De paniek op het veld bij de Zuid-Afrikanen was gistermiddag overal voelbaar. Het duel was in vrijwel alle cafés in Johannesburg live te volgen. Maar nadat in tien minuten tijd drie Zuid-Afrikanen waren uitgebowld, stak overal dezelfde zelfhaat op. De zender Talkradio 702 kreeg tientallen sms’jes van luisteraars die alsnog wilden emigreren, naar Australië.

De kranten waren vanochtend nog meedogenlozer. „Aussies verneder Proteas”, schrijft de krant voor Afrikaners, Beeld. „Suid-Afrika moet dit nou maar erken: die Aussie-span het hom aan die strot beet.” De grootste krant van Johannesburg, The Star , vergelijkt de Zuid-Afrikaanse cricketers met lammetjes die zich gewillig laten slachten. „Zuid-Afrika liet het hoofd hangen, ook al hadden ze zo hard beloofd dat niet te doen.”