Shell moet Rusland dividend betalen

De Russische overheid heeft afgedwongen dat energieconcern Shell, en zijn partners in het Russische Sachalin II-project, jaarlijks een fors dividend uitkeren. De overeenkomst maakt deel uit van de schikking die vorig jaar is getroffen, waarbij Shell de controle over het project onder druk van het Kremlin moest afstaan aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Het dividend wordt vanaf 2010 uitgekeerd en bedraagt volgens Shell „enkele honderden miljoenen dollars”.

Aangezien Shell nu nog maar 27,5 procent van de aandelen van het Sachalin II-project bezit – de helft van wat het tot voor kort had – gaat het voor het Brits-Nederlandse energieconcern om een jaarlijks bedrag van circa 55 miljoen dollar (40 miljoen euro).

De schikking die Shell en zijn Japanse partners Mitsui en Mitsubishi vorig jaar met de Russische overheid hebben getroffen, past in het beeld dat Rusland de controle over zijn rijke grondstofvoorraden probeert terug te winnen. Sachalin II raakte in de problemen toen bekend werd gemaakt dat de kosten voor het project zouden verdubbelen tot 20 miljard dollar. Rusland zou daardoor pas veel later dan beoogd profiteren van het project. Het contract is namelijk zo opgesteld dat de aandeelhouders eerst hun investeringen mogen terugverdienen, en pas daarna ontvangt de Russische staat inkomsten uit het project. Nadat de kostenverhoging bekend werd, begon het Kremlin te dreigen het Sachalin II-project stil te leggen wegens vermeende milieuovertredingen. Afgelopen december besloten Shell, Mitsui en Mitsubishi een meerderheidsbelang in Sachalin II te verkopen aan Gazprom, voor 7,5 miljard dollar.

Eerder deze week is de nieuwe verdeling de aandelen officieel vastgelegd. President Poetin zei dat de milieuproblemen bij Sachalin II waren opgelost. Rusland gaat via het jaarlijkse dividend al vanaf 2010 profiteren van het project.