Russische journaliste vraagt asiel in Londen

Moskou. Een Russische journaliste die in 2003 een kritisch boek uitbracht over het Kremlin, heeft in Groot-Brittannië politiek asiel aangevraagd. Volgens Jelena Tregoebova is ze in Rusland in levensgevaar. Tregoebova (33) werkte tot 2000 als Kremlin-reporter voor onder meer zakenkrant Kommersant, die toen nog in handen was van de eveneens naar Londen uitgeweken zakenman Boris Berezovski. In haar boek Verhalen van een Kremlinvorser, vol sappige verhalen over het politieke leven achter de muren van het Kremlin, beschuldigt ze president Poetin van het inperken van de persvrijheid. Het boek veroorzaakte een schandaal en werd een bestseller. Kort na de verschijning explodeerde er een kleine bom in Tregoebova`s appartement. Ze gaf geen details over de aard van de bedreigingen.