Prijskaartje van 70 miljard

Aandeelhouders van ABN Amro stemmen vanmiddag over het voorstel van belegger TCI de bank op te splitsen.

Hun vergadering zal vooral over het bod van gisteren gaan.

Gisteren waren er nog enkele plaatsen beschikbaar. De aandeelhoudersvergadering van ABN Amro, morgen, wordt de spannendste ooit nu de strijd om de grootste bank van Nederland de laatste ronde ingaat.

Inzet: een bank met 107.000 werknemers. Prijskaartje: meer dan 70 miljard euro.

De hoofdpunten van de vergadering – fiat voor het jaarverslag en stemmen over het eventueel opbreken van de bank – zijn achterhaald door nieuwe feiten. Maandag het bod van Barclays, gisteren het hogere tegenbod van drie banken onder leiding van de Royal Bank of Scotland. De twee andere deelnemers zijn de Spaanse bank Santander en Fortis.

De stemming over het opbreken van ABN Amro, een agendapunt van hedgefonds TCI, kan nu uitdraaien op een stemming over het bod van het ‘driebankschap’, dat dit scenario in wezen wil uitvoeren. Maandag zei TCI-directeur Chris Hohn bij een beleggersbijeenkomst nog tegen ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink: we hebben nu bijna 3 procent.

Of Groeninks kwelgeest vandaag op de vergadering in het Haagse World Forum Convention Center komt is onzeker. Mensen die hem kennen, zeggen: hij blijft thuis. Een optreden zou de mystiek van de onbekende, succesvolle multimiljonair doorkruisen. Wat de afgevaardigde van TCI gaat zeggen, is wel duidelijk. Gisteren noemde het hedgefonds het hogere bod van het bankentrio „onweerstaanbaar”.

Bronnen binnen ABN Amro vermoeden dat TCI misschien wel 20 procent van de beleggers achter zich heeft. Niemand weet het precies. TCI stuurde eind februari een brief naar ABN Amro met verregaande voorstellen, inclusief het opbreken van de bank. „Het wordt kielekiele”, was eerder de inschatting binnen ABN Amro.

Op een recente vergadering van industrieel concern Stork was ‘maar’ de helft van de aandelen vertegenwoordigd. Ook daar mochten beleggers stemmen over opsplitsing. Zij zeiden toen ja.

De bulk van de ABN Amro-aandelen is in handen van professionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. De stemming ligt onder grote Nederlandse beleggers heel gevoelig. Hier staat meer op het spel dan alleen beleggingsargumenten. „Het hele financiële landschap wordt overhoop gehaald”, zegt een grote belegger. Centrale vraag: wat doet ING, met 6,5 procent de grootste aandeelhouder? ING zal er zijn, maar hoe deze bank stemt wil een woordvoerder niet zeggen. „Er wordt gestemd in het belang van de beleggers en de ING-aandeelhouders.”

ING-topman Michel Tilmant zei dinsdag op zijn eigen aandeelhoudersvergadering dat nog geen beslissing was genomen. Die is in handen van de afdeling vermogensbeheer, maar bij de vergadering hierover zal beslist iemand van de raad van bestuur zitten. Als het consortium wint, wordt de combinatie Fortis-ABN Amro een geduchte concurrent voor ING.

Beleggingsfonds Fortis Obam stemt doorgaans mee met de adviezen van de aandeelhouderservice ISS, een onafhankelijk bureau dat grote beleggers stemadvies geeft. Behalve dan bij majeure vergaderingen als deze. Hoe Fortis Obam morgen stemt, wil het fonds niet zeggen. ISS adviseert beleggers tegen het opbreken te stemmen.

Robeco-vertegenwoordiger Erik Breen wil dat ABN Amro alle strategische opties bekijkt, een opvatting die breed gedeeld wordt onder beleggers. Zijn vraag is: kan ABN Amro nog uit onder de controversiële verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle Bank?