Prijs van kaartje hindert gang naar schouwburg

AMSTERDAM. De prijs van een kaartje is de grootste belemmering voor mensen om naar een toneelvoorstelling te gaan. Toch willen juist mensen die niet of nauwelijks naar toneel gaan bijna 18 euro voor een entreekaartje betalen. Ze denken kennelijk dat toneel veel duurder is, want ze noemen de toegangsprijzen als voornaamste belemmering voor hun gang naar de schouwburg. Mensen die wel gaan, noemen de kaartjes `betaalbaar`, maar zouden nog vaker gaan als de prijzen lager liggen. Dit alles blijkt uit een onderzoek naar het imago van het toneel in Nederland, uitgevoerd door Bureau Elsbeth Meijjer Cultuuronderzoek in opdracht van Bureau Promotie Podiumkunsten en de veertien grote Nederlandse toneelgezelschappen. De entreeprijzen zijn weer actueel, nu het kabinet het zogenoemde profijtbeginsel wil invoeren. Dat maakt de kaartjes duurder.