Poetin bevriest verdrag militairen in Europa

President Poetin heeft vandaag de diplomatieke verhouding met het Westen verder op scherp gezet met de aankondiging het verdrag over conventionele strijdkrachten in Europa (CSE) uit 1990 te bevriezen, onder meer wegens de Amerikaanse plannen voor een raketschild.

Poetin deed dat vanochtend in zijn jaarlijkse rede tot de Russische natie. De NAVO heeft Rusland vanmiddag om opheldering gevraagd.

De rede tot de natie – Poetins laatste: volgend jaar eindigt zijn laatste ambtstermijn – werd soms doorspekt met felle uitvallen naar het Westen. Zo verweet Poetin het Westen steeds meer geld te steken „in het zaaien van onrust” in Rusland „onder het mom van het verspreiden van democratie”. Poetin suggereerde dat het Westen de oppositie financiert door niet-gouvernementele organisaties met geld te ondersteunen. „Er zijn mensen die, gebruik makend van handige pseudo-democratische retoriek, terug willen naar een recent verleden. Sommigen om de nationale rijkdommen te plunderen, het volk en de staat te beroven, anderen om onze politieke en economische onafhankelijkheid te beëindigen”, aldus Poetin. Dit zou neokolonialisme zijn onder het mom van mensenrechten en democratie.

Poetin herhaalde dat plaatsing van het Amerikaanse raketschild Rusland diepe zorgen baart. Zijn aankondiging dat Rusland als represaille het CSE-verdrag bevriest, werd begroet met een langdurige ovatie. Overigens hield Rusland zich in sommige regio’s – Transnistrië, Georgië – al niet aan het CSE-verdrag.

De rede tot de twee kamers van het Russische parlement is onder Poetin een jaarlijks ritueel geworden, waarbij hij in de loop van de speech steeds vaker onderbroken wordt door daverend applaus. Voor de speech vroeg hij een minuut stilte voor zijn maandag overleden voorganger Jeltsin.

Poetin leek definitief te willen afrekenen met speculatie dat hij een derde termijn als president ambieert na 2008. „De volgende rede tot de natie wordt gegeven door een ander staatshoofd”, aldus Poetin. Toch achtte hij de tijd niet rijp om een favoriet aan te wijzen.

Poetin kreeg ook open doekjes voor royale beloftes in verband met veel genoemde, maar weinig concrete ‘nationale projecten’ in de sociale sfeer.

Poetins opmerkingen over westerse geldstromen naar Rusland komen een dag nadat de Financial Times meldde dat de Russische gasgigant Gazprom miljarden gaat investeren in aandelen van buitenlandse bedrijven. Gazprom meldde zelf deze week dat buitenlandse bedrijven het emissierechten voor kooldioxide gaat verkopen; de bedrijven hebben die nodig om Gazpromgas te mogen verstoken.