Per ongeluk mis geprikt

Een medische fout met fatale gevolgen: het overkwam Jaap in ’t Veld.

Echtgenote Lien kreeg alleen de reiskosten vergoed.

Illustratie Ruben L. Oppenheimer Oppenheimer, Ruben L.

Jaap in ’t Veld (63) kreeg een maagsonde in zijn long geprikt, die bleef daar drie dagen zitten. Hij overleed. Nu overweegt Lien in ’t Veld (67) uit Numansdorp een rechtszaak aan te spannen tegen het ziekenhuis. Haar relaas:

„Jaap leverde dranken aan sportverenigingen, hij was net drie jaar met de vut. Op een vrijdagavond ben ik met hem naar de dokterspost gegaan, hij spuugde veel. Ze hebben hem doorgestuurd naar het ziekenhuis. Een gezwel tussen zijn twaalfvingerige darm en zijn maag. Kwaadaardig, maar niks was verder uitgezaaid of aangetast. De operatie slaagde. Wel kreeg hij buikvliesontsteking daarna. Daar hebben ze ’m vier keer aan geopereerd.

„Anderhalve week na die operaties mocht hij van de beademing. Hij stak zijn hand op als ik de intensive care opkwam, maakte grapjes. Op zaterdag kletsten we wat, met een kameraad van hem. Die avond ging het helemaal mis. Ze hadden de maagsonde per ongeluk in zijn longen geprikt, waardoor het voedsel in zijn longen stroomde. Op de intensive care kwamen ze daar na drie dagen achter, toen de longarts kwam opdraven. Die liet een foto maken en zag het.

„Ze hebben nog geprobeerd zijn longen leeg te zuigen. Hij kreeg een longbloeding en een klaplong. Die dag overleed hij. Ik begrijp niet dat zoiets op een intensive care heeft kunnen gebeuren, met zoveel bewaking.

„De verpleegkundige vroeg of we sectie wilde laten verrichten. Ik zei: ‘We hebben al zoveel meegemaakt, laten we dat maar niet doen.’ Je bent zo verdoofd. Nu heb ik daar spijt van. Want toen ik vlak na de begrafenis een klacht indiende bij de klachtencommissie van het ziekenhuis wisten ze ineens wel waar het aan lag: een oprisping van de darminhoud, daar zou Jaap aan zijn overleden.

„De klachtencommissie van het ziekenhuis zocht het uit en zei dat er een grove fout was gemaakt. Ik kreeg 500 euro van de verzekeraar van het ziekenhuis: reiskosten voor de dagen dat hij langer in het ziekenhuis lag. Later, bij de Geschillencommissie Ziekenhuizen in Den Haag, bleek dat de verzekeraar nog 250 euro had achtergehouden. Daggeldvergoeding. Dat was mei vorig jaar. De directeur van het ziekenhuis zat naast me, grapjes te maken.

„Ergens wil ik wel een rechtszaak beginnen tegen het ziekenhuis. Ik kan het nog niet afronden. Alleen, zij hebben hun topadvocaten. Ze gaan er toch weer omheen draaien.”