Pan’s Labyrinth

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro wierp zich op het Spanje van net na de Burgeroorlog en weefde er een ouderwets sprookje doorheen. Zo worden de gruwelen van een boze stiefvader boven de grond afgewisseld met de wonderlijkste sprookjesfiguren eronder. De jonge Ofelia komt met haar moeder in een boerderij die ingericht is als legerpost. Hier zwaait haar Franco-getrouwe stiefvader de scepter en hij neemt keiharde maatregelen tegen de guerrillastrijders die in de bossen zitten. ’s Nachts krijgt Ofelia bezoek van een reusachtige faun die haar vertelt dat ze een prinses is en dat ze drie opdrachten moet uitvoeren om terug te keren naar haar koninkrijk. Je kunt de sprookjesscènes opvatten als Ofelia’s ontsnapping uit de akelige realiteit, met haar bedlegerige moeder en ijskoude vader (een geweldige rol van Sergio López). Maar Del Toro geeft de toeschouwer nooit het idee alleen maar naar een kinderfantasietje te kijken. De avonturen onder de grond voelen op z’n Alece in Wonderlands even werkelijk als die daarboven.

Pan’s labyrinth. El laberinto del fauno). Regie: Guillermo del Toro. Met: Ivana Baquéro, Sergi López, Maribel Verdú, Doug Jones, Álex Angulo, Ariadna Gil. In: 20 bioscopen.