Ook bruine dwerg pulseert soms

Rotterdam, 26 april. Bruine dwergen kunnen net zoals pulsars vuurtorenachtige bundels radiostraling uitzenden. Dat hebben Ierse astronomen bekendgemaakt tijdens de National Astronomy Meeting die vorige week in Preston, Engeland, werd gehouden. Bruine dwergen zijn gasbollen die als sterren ontstaan, maar te licht zijn om door middel van waterstoffusie energie op te wekken. Afgelopen jaar ontdekten Gregg Hallinan en zijn collega`s dat sommige bruine dwergen met zeer grote regelmaat pulsen radiostraling uitzenden. Zij denken dat dit gebeurt in de vorm van bundels die aan de magnetische polen als gevolg van de aswenteling in het rond zwiepen. Dit vuurtorenmechanisme lijkt op dat van de al veel langer bekende radiopulsars: superdichte neutronensterren van slechts twintig kilometer diameter die razendsnel - in seconden tot een fractie van een seconde - om hun as draaien. De veel grotere bruine dwergen doen dat om de twee tot drie uur. Hoe hun radiostraling wordt opgewekt is nog onbekend, maar wel is duidelijk dat daarbij ook - net als bij pulsars - zeer krachtige magnetische velden in het spel moeten zijn.