Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Mariko MoriLange rijen stonden er 2 jaar geleden op de Biennale van Venetië voor Mariko Mori’s Wave UFO, een ultra-gestileerde druppelvormige ruimtecapsule waarin steeds drie mensen konden plaatsnemen voor een reis door de geest. Door mooie dames in wit uniform kregen de passagiers elektrodes opgeplakt, waarmee hun hersengolven werden opgevangen. Die werden zichtbaar gemaakt op het gewelf van de Wave UFO. Wie het werk destijds heeft gemist, krijgt nu een kans om het interactieve kunstwerk te ondergaan op de eerste grote solotentoonstelling van Mariko Mori in het Groninger Museum.

Mariko Mori: Oneness. 29 april t/m 2 sept Groninger Museum, Groninger Eiland 1, Groningen. Ma-zo 10-17u.

DANS

NDT Workshop In de jaarlijkse Choreografie Workshop van het Nederlands Dans Theater krijgen dansers van het gezelschap de kans om eigen werk te tonen, in de hoop op een vervolgcarrière als choreograaf. Voor het publiek is het vooral een feestelijke avond met een zeer gevarieerd aanbod aan korte balletten, veel niemendalletjes en soms een echte veelbelovende verrassing. Buffet tussendoor en feest na, en de opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

5 mei Lucent Danstheater Den Haag 19u30 Inl 070-8800333 & www.ndt.nl

KLASSIEKE MUZIEK

Nielsen V, Beethoven V

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft o.l.v. Yakov Kreizberg een concert met de vijfde symfonieën van Carl Nielsen vooral bekend vanwege het alle aandacht opeisend trommeltje) en van Beethoven (1808, zeer bekend).

NedPho: 28 april 20u15; 29 aapril 14u15, 1 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res. 020-6718345

POP

Swamp Dogg Soulzanger Jerry Williams gooide in 1970 alle remmingen van zich af en vond zichzelf opnieuw uit als Swamp Dogg, de vuilgebekte funkpionier die in het vervolg geen blad meer voor de mond nam als het over seks of politiek ging. Op 64-jarige leeftijd volgt de wederopstanding van Swamp Dogg als ‘klassiek’ soulzanger, die met zijn nieuwe cd Resurrection een gooi doet naar de kroon van Solomon Burke.

27 april Paradiso, Amsterdam, 28 april Waterfront, Rotterdam.

ARCHITECTUUR

Stadhuis Utrecht Architectuurcentrum Aorta organiseert op 27 april (15u) een rondleiding door het Utrechtse Stadhuis. Het bestuur van het Utrechtse stadhuis zetelt al ruim 650 jaar op die plek. De Spaanse architect Miralles (1955-2000), die het deels middeleeuwse complex verbouwde, ontwierp een interieur waarbij oude elementen werden geïntegreerd met nieuwe details, van verlichting tot rijdende kasten, vreemde trappen en bizarre plafonds.

Start: entree stadhuis, Korte Minrebroederstraat 1, Utrecht. Kosten: €7,50 Res: 030-2321686 & tours@aorta.nu