Of breng de nacht door onder een hunebed

Slapen onder een hunebed is grappig en knus, maar niet zo praktisch.

Wie ’s nachts moet plassen, wordt bedreigd door keien en een everzwijn.

Het Best Western Hotel in Stadskanaal heeft als eerste een kamer in de stijl van de vroegere hunebedbouwers

Je kon al slapen in een vuurtoren, wijnvat of boomhut; sinds drie maanden kan het ook onder een namaak-hunebed. Het Best Western Hotel in Stadskanaal heeft als eerste hotel ter wereld een kamer ingericht in de stijl van de vroegere hunebedbouwers.

Het is kamer 306. ‘De Hunebedbouwerskamer’, staat er op de deur. Ik doe hem open en stap in een donker halletje, de geur van stro en hout vult mijn neus. Als mijn ogen eenmaal aan het donker gewend zijn, zie ik terracottakleurige muren, die lijken te zijn gemaakt van leem en stro. Een bizon met enorme horens staart me aan door een raampje. Voordat ik de kamer kan betreden, moet ik door een wit, leren gordijn lopen.

Eenmaal in de kamer waan ik mij middenin de natuur. Op de linkerwand hangt een enorme poster met daarop een landschap van groene heuvels, wilde bloemen en schapenwolken tegen een strak blauwe lucht. De rechterkant van de kamer is gedecoreerd met bomenbehang. Langs de wanden liggen boomtakken, keien en kiezels. Over de gehele lengte van de kamer hangt een bruin, raar gevormd gevaarte aan het plafond. Dat moet de deksteen voorstellen. In plaats vankoud, hard en ruw, zoals je van steen zou verwachten, voelt hij zacht en jute-achtig aan.

Tegen mijn verwachtingen in is het slapen onder het hunebed niet eng of claustrofobisch. Er zit ongeveer twee meter tussen het bed en de steen, waardoor je geen benauwd gevoel krijgt. Het bed ligt comfortabel. Het is rond, en daardoor is het een echt tweepersoonsbed. Je kan dus lekker tegen je partner aankruipen, zonder dat een van beiden in een ‘matrassenspleet’ hoeft te liggen, zoals in hotels vaak het geval is. De wollige kussens met dierenprint en de sprei als een berenvacht maken het een knus geheel.

Het meest luxe aan de themakamer is nog wel de plasmatelevisie. Weggewerkt aan de onderkant van de deksteen, kan je al liggend en omhoog starend je favoriete programma’s volgen. Je krijgt geen last van je nek en niemand kan voor het beeld gaan staan.

In praktisch opzicht heeft de kamer wel een paar minpunten. Zo zijn de minibar en waterkoker zo goed verscholen achter een stuk boomschors, dat er een ware zoektocht voor nodig is om ze te vinden. Heb je eenmaal een drankje en wil je dat bij de televisie opdrinken, dan moet je het kopje in je handen houden omdat nachtkastjes ontbreken.

Tot slot een belangrijke tip: zorg ervoor dat je vóór het slapen gaan nog een bezoek aan het toilet brengt.’s Nachts het bed verlaten om snel even te plassen is namelijk niet echt aan te raden. Als je het dichtstbijzijnde lichtknopje aandoet, springt de elektrische open haard aan. Om je partner niet wakker te maken, zul je de tocht naar de badkamer dus in het donker af moeten leggen, en het risico dat je daarbij onderweg je teen tegen een boomstam of een kei stoot is aanzienlijk. En anders schrik je je wel een ongeluk van het opgezette everzwijn dat achterin de hotelkamer staat.

Meer weten over slapen onder een hunebed? Surf naar www.hotel-stadskanaal.nl/nl/hunebed. Prijs 99 euro (exclusief toeristenbelasting) per kamer, per nacht.

    • Renée Heidekamp