nrc.nl/blogs

Crashtest. Marc Hijnk beschrijft op zijn weblog Hebben de nachtmerrie van elke laptopbezitter: je notebook sterft een tragische dood door een valpartij, een kop koffie in het keyboard of ander onheil. „Veel fabrikanten hebben een speciaal model op de markt gebracht dat beter tegen een stootje moet kunnen. Maar werkt dat ook? Website ZDNet mocht zich van Dell uitleven op een zogeheten ‘rugged’ laptop; de Dell Latitude ATG. Dat is een stoeremannennotebook voor op de bouw, met beschermende rubberen bumpers en een (bijna) krasbestendige laag van textuurverf. De Dell krijgt het flink te verduren: een driedubbele valpartij, een frontale aanval met een hamer en een verse kop koffie op het toetsenbord. Gehavend komt de laptop uit de strijd, maar Windows blijft maar opstarten.”

www.nrc.nl/hebben

Chocoladeworst. Hans Beerekamp is op reis langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa en verblijft nu in Odessa. Hij blogt op het weblog Expeditie Europa: „Van alle lekkernijen die de familie Garin zondagmiddag bij de barbecue op tafel had gezet, was de chocoladeworst het eerst op. Volgens grootmoeders recept is deze specialiteit van Odessa een bloedworst verdikt met cacao, die in flinterdunne plakjes hoort te worden opgediend. Naarmate we langer in Odessa verblijven en ons het belang van de Joodse tradities voor een beter begrip van de stad duidelijker wordt, moeten we ook steeds weer aan die chocoworst denken. Twee ochtenden later wekte Slava Garin ons. Hij nodigen ons uit om ergens aan zee te gaan ontbijten.

www.nrc.nl/ee