Noorse komedie wint horrorfilm- festival AFFF

AMSTERDAM, 26 april. De Noorse speelfilm The Bothersome Man is de winnaar van de Black Tulip Award van het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF). Deze horrorkomedie van filmmaker Jens Lien gaat over een man die na een busrit in een zandwoestijn belandt en vervolgens door een bejaarde man naar een naamloze stad wordt gereden, waar woning, driedelig pak en kantoorbaan op hem wachten. Met een bloederige zelfmoordpoging probeert hij aan dit uitzichtloze bestaan te ontsnappen. Vorig jaar ging de prijs ook naar een Noorse film. Daarnaast kende de jury een speciale vermelding toe aan Mulberry Street, over een plaag rattenzombies in Manhattan, van de Amerikaanse filmmaker Jim Mickle: ”Een film die voor zeer weinig geld gemaakt werd, maar niettemin staat als een huis en een controversiële boodschap uitdraagt. Mulberry Street leert ons dat in ieder mens een rat schuilt.” De Zilveren Méliès, de prijs voor de beste Europese fantastische film, ging naar de thriller Ils van de Franse filmmakers David Moreau en Xavier Palud. Hierdoor dingt de film mee naar de Gouden Méliès, die 16 september wordt uitgereikt in het Zweedse Lund.