Moerasbosje gaf een kwaliteitsimpuls

Het Kralingse Bos in Rotterdam is gekozen tot beste openbare ruimte van Nederland. De jury van de Stedelijk Interieur Waardering 2007, een prijs van het vakblad Stedelijk Interieur, prijst de intensieve samenwerking tussen ontwerper, beheerder en gebruikers van het gebied. Gerrit van Oosterom, ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Apeldoorn, was één van de zeventien juryleden.

Wat kan de rest van Nederland leren van het Kralingse Bos?

„Het bos trekt net zoveel bezoekers als De Efteling, drie miljoen per jaar. Dan fungeer je echt als een waardemotor voor de stad. Uniek is de intensieve samenwerking met de gebruikers. Zij worden ingezet als beheerder van het gebied en helpen bijvoorbeeld met snoeiwerkzaamheden omdat ze dat leuk vinden. Het bos kent geen zwakke plekken. Tegelijk voldoet het aan de basisvoorwaarden: het is schoon, heel en veilig.”

Veel Rotterdammers durven anders in het donker niet door het bos te fietsen.

„Je kunt je afvragen af zo’n openbare ruimte in een grote stad 24 uur per dag toegankelijk moet zijn. Een aantal jaren was het bos redelijk aan het verloederen. Met kleine ingrepen, onder meer moerasbosjes, zijn de beheerders erin geslaagd het gebied een kwaliteitsimpuls te geven.”

In het juryrapport staat dat de winnaar zich goed heeft aangepast aan de veranderende vraag. Doelt u daarmee ook op het naaktstrand langs de Kralingse Plas en de homo-ontmoetingsplek aan de rand van het Bos? In de gemeenteraad is al eens gesteld dat het een ‘herenbos’ is geworden waar vrouwen zich ongemakkelijk voelen.

„Ik wil niet zeggen dat in het bos alles moet en kan gebeuren. Maar het is toch mooi dat het bos zoveel verschillende functies heeft en dat die elkaar redelijk goed verdragen?”

Arjen Ribbens