Meiskes en jongens

Met Meiskes en jongens toont het Ro Theater dat ruim twee uur rondhangen om een zwembad een boeiend schouwspel kan zijn. De groep herneemt nu de succesrijke voorstelling uit 2005.

Rijkeluiszonen moeten aan hun herexamen werken, maar worden gestoord door vriendinnen uit de disco. Een van hen blijkt de minnares van papa te zijn. Het verhaal wordt door de lichaamstaal verteld. Het uitzonderlijk schone spel roept bewondering en hilariteit op, en ook ontroering en beklemming.

Voor deze voorstelling werkt de Vlaamse theatermaker Arne Sierens (Allemaal indiaan, Bernadetje, Niet alle Marokkanen zijn dieven) samen met Ro-regisseuse Alize Zandwijk. Zij plaatsten hun puberjongens en de meisjes rondom een realistisch privé-zwembad dat grotendeels aan het zicht wordt onttrokken door een hoge heg. Dit sterke decor van Thomas Rupert doet het halve werk. Mede door de subtiele lichtverandering (ontwerp: Marc Heinz) ontstaat een pakkende sfeer.

Gruwelijk is de puberteit. Hoe moet je zitten, hoe moet je staan, nonchalant lopen, met een bal spelen, met een meisje praten? Gruwelijk is het om overbewust van je eigen lichaam te zijn. Niet te weten wat echt is, en wat pose.

Sierens en Zandwijk geven alle spelers een eigen gestileerd uitvergrote pose. Vooral het aarzelende rondhangen van de verweesde puberjongens, dommige dieren in wie je nu al het mannelijke failliet ziet schemeren, doen je zuchten van vertedering en ellende. Het geen houding weten geven wordt hier tot grote kunst verheven.

Tournee t/m 20 juni. Inl 010-404 68 88 of www.rotheater.nl