‘Meeuwen jatten de patat uit je handen’

Vier nestkasten bovenop de St. Laurenskerk, zodat de daar broedende slechtvalken de strijd kunnen aanbinden met de overlastgevende meeuwen in het centrum van Rotterdam. Dat voorstel heeft raadslid Hennie van Schaik van Leefbaar Rotterdam deze week ingediend bij het college van B en W.

Bezoekers van de markt op de Binnenrotte, nabij de Blaak, ondervinden volgens hem veel hinder van de laag overscherende ‘krijsmeeuwen’. „Ze jatten de patat uit je handen en stelen de haring van je brood’’, zegt Van Schaik. „Je moet die beesten schrik aanjagen, want ze zijn hondsbrutaal.”

Zijn idee deed Van Schaik op in New York, waar met succes een natuurlijke vijand (slechtvalken) is geïntroduceerd ter bestrijding van de wilde duif. Volgens het raadslid van Rotterdams grootste oppositiepartij (14 zetels) is het meeuwenprobleem op Rotterdam Airport opgelost dankzij de inzet van een valk.

In de Rotterdamse haven is het broedseizoen begonnen van Europa’s grootste meeuwenkolonie: tachtigduizend vogels. Tussen mei en september dulden deze mantel- en zilvermeeuwen niemand in de buurt. Ze vallen havenwerkers aan op terminals en steigers, en bouwen nesten in kranen. Door de hoge zuurgraad van de uitwerpselen worden pijpleidingen aangetast. Het Havenbedrijf probeert de vogels te verjagen onder meer door ‘nestverstoring’: wildbeheerders spuiten de eieren in met maïsmeel zodat die niet meer worden uitgebroed of prikken de eieren door.