Maria McKee

De Californische popdiva Maria McKee komt dichter dan wie ook in de buurt van het drama en de passie van Dusty Springfield. McKee’s muziek ademt de ouderwetse music hall, maar ook gospel en pop komen om de hoek kijken. Late December maakt de cirkel rond van haar solocarrière na de countryrockgroep Lone Justice. Ze zingt nu zelf een breeduit galmende versie van haar lied A good heart waarmee ze Feargal Sharkey in 1985 aan een nummer-1-hit hielp. Lang niet al haar muziek is zo hitgevoelig: in het bombastische Scene of the affair klinkt ze geagiteerd en verontrustend en One eye on the sky (One on the star) combineert het drama van een miniopera met ruige gitaren . Haar nieuwe muze, echtgenoot en producer Jim Akin geeft haar alle ruimte om het vocale gevecht met wulpse violen en priemende gitaren aan te gaan. Geen blanke popzangeres durft zo uitbundig de grenzen van haar zangtalent op te zoeken als McKee, die haar emoties op Late December laat uitrazen zoals alleen Dusty en de jonge Van Morrison het konden.

Jan Vollaard

Maria McKee: Late December (Cooking Vinyl/Bertus)