Lange bedrust niet goed voor ouderen

Tien dagen op bed liggen is niet goed voor mensen, zeker niet voor ouderen. Dat is wel voor te stellen, maar in de Amerikaanse staat Arkansas hebben twaalf gezonde vrijwilligers van gemiddeld 67 jaar oud, het nu ook uitgeprobeerd.

Gemiddeld verloren de deelnemers – mannen en vrouwen – anderhalve kilo spier, bot en bindweefsel, vooral in hun benen. De kracht in hun beenspieren ging 15 procent achteruit. De eiwitproductie in hun spieren nam met bijna een derde af. De resultaten stonden gisteren in het Amerikaanse medische tijdschrift Journal of the American Medical Association, in een ingezonden brief van de onderzoekers.

Het nut van bedrust is al meer dan vijftig jaar onderwerp van discussie onder artsen. Steeds sneller worden patiënten weer op de been geholpen, omdat langdurige bedrust bij zieken leidt tot aandoeningen als trombose of doorligwonden. Vaak blijkt bedrust helemaal niets toe te voegen na een behandeling.

Metingen van enkel en alleen bedrust zijn echter schaars bij ouderen. Een van de onderzoekers mat het al wel eens bij jongeren die vier weken op bed moesten blijven. Nu blijkt dat tien dagen liggen bij ouderen meer weefselafbraak veroorzaakt dan vier weken op bed bij gezonde dertigers.

Het lukte in het huidige onderzoek niet om de eiwitopbouw bij de zestigers op peil te houden, ondanks een dieet met voldoende eiwitten. In een persbericht suggereert onderzoeker William Evans daarom dat patiënten supplementen moeten krijgen, dat ze oefeningen moeten doen of dat hun gevoeligheid voor insuline met medicijnen moet worden verbeterd.

In de studie met de dertigers die op bed lagen, hielp het als ze aminozuursupplementen kregen.