Poetin liep een blauwtje

tregoebova.jpgDe bezielde blik van Anna Politkovskaja heeft zij zich al aangemeten, het wachten is op de interviews. De al bijna vergeten Jelena Tregoebova heeft politiek asiel  aangevraagd in Groot-Brittanië. Poetin wil haar dood, want ze liet hem een blauwtje lopen.

Wie herinnert zich haar ’Verhalen van een Kremlingraver’ uit 2003?  Een vermakelijk, maar zeldzaam nuffig en leeghoofdig boek. Niet alleen om die verzuchting dat Rusland gedoemd is omdat ‘aborginals’ in de provincie haar geen vers geperst  sinaansappelsap kunnen serveren. Of om die belachelijke tirade tegen Poetins  woordvoerder die het lef heeft om HAAR, een vegetariër, hertenvlees aan te bieden - waarna ze enkele pagina’s later klaagt over een restaurant  dat haar favoriete vleesgerecht verkeerd  bereidt …  Enfin, lees deze verwoestende recensie maar.

Tregoebova zat tot 2001 in de Kremlinpool, een groep journalisten die achter Poetin aanhobbelt en ingestoken vragen stelt.  Onder Jeltsin was alles open, aldus Tregoebova, onder Poetin veranderde de perspool in een strafbataljon. Ik sprak haar in 2003 en het was afkeer op het eerste gezicht. Misschien was dat de rancune van mannelijke journalisten  tegen vrouwelijke collega’s die hun rondingen inzetten om geile topbureaucraten te laten leeglopen. Misschien, maar Tregoebova was gewoon een onuitstaanbaar prinsesje.  

tregubova_elena.jpgHaar boek was best smullen hier en daar.  Zo was er een kostelijke beschrijving van ‘homoniculus’ Poetin, de beentje kunstig gevouwen onder het theetafeltje, die haar met het air van een Zenmeester probeert te versieren in een verlaten sushibar. Of Poetin die op campagne de patiëntjes van een kinderziekenhuis aan het huilen brengt (De spindocters houden Poetin en kinderen normaliter gescheiden, en terecht) Een beetje fluffy allemaal, anderzijds morrelde deze dame wel aan de WAARDIGHEID van onze president … en ik vroeg zich af hoe dat dinertje met Poetin in die sushibar nu echt was afgelopen? Liep Poetin echt een blauwtje? Of …

Whatever, er gebeurden rare dingen na de publicatie van haar boek. Een bommetje ontplofte in haar portiek, de politie onderzocht dat nogal letargisch. Werkloosheid en ostracisme volgden, Tregoebova vluchtte en trad mogelijk toe tot de kring van Boris Berezovski.

Geen Politkovskaja dus, maar loopt ze gevaar? Berezovski zei onlangs dat Russische onderzoekers die hem ondervroegen over de poloniummoord op zijn vriend Litvinenko ook wilden weten waar Tregoebova verbleef. Suggestie: Poetin wil zich alsnog op haar wreken. Volgde Tregoebova’s aanvraag voor Brits politiek asiel: het riekt naar een publicitair stappenplan.

Of heeft ze echt iets te vrezen uit de Umwelt van Poetin - of van Berezovski? Was ik Tregoebova, dan zou ik voor alle zekerheid even geen afspraakjes maken in sushibars en de vers geperste jus d’orange laten staan.