Huis VS steunt terugtrekking Irak

Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft gisteren in krappe meerderheid (218 tegen 208) gestemd voor een tijdslimiet voor terugtrekking uit Irak. Deze is door de Democraten verbonden als voorwaarde aan een noodwet die ruim 120 miljard dollar vrijmaakt voor de oorlog.

De Democraten waren het maandag onderling eens geworden over deze tijdlimiet. Dat was nodig nadat het Huis en de Senaat eind maart wetgeving aannamen waaraan twee onderling afwijkende deadlines waren verbonden. In het Democratisch plan wordt Bush verplicht om vanaf 1 oktober en binnen een half jaar de gevechtstroepen terug te trekken.

Waarschijnlijk vandaag zou ook de Senaat over dit compromis stemmen. Zodra die het aanneemt kan het naar president Bush, die zegt de wet zeker met een veto te zullen treffen. Democraten zeiden gisteren de wet aanstaande dinsdag naar Bush te willen sturen. Op die dag is het vier jaar geleden dat Bush op een vliegdekschip de missie in Irak „voltooid” verklaarde.

Bush veroordeelde het besluit gisteren. „In november stemde het Amerikaanse volk voor een verandering van de strategie in Irak – en de president luisterde daarnaar. Vanavond stemde het Huis voor mislukking in Irak”, aldus een woordvoerder. Andere Republikeinen noemden de deadline voor terugtrekking een „datum voor overgave”. (AP, AFP)