Herkansing voor de korte film in het Filmmuseum

Kort lang, lang kort. 26 april t/m 2 mei. In: Filmmuseum Vondelpark, Amsterdam.

Kort lang, lang kort. 26 april t/m 2 mei. In: Filmmuseum Vondelpark, Amsterdam.

Als je vroeger naar de bioscoop ging, was je de hele avond zoet. Een cartoon, het Polygoonjournaal, een korte film, een live gespeeld muzikaal intermezzo en dan het hoofdprogramma bestaand uit een speelfilm. Heel soms wordt tegenwoordig nog een korte film vertoond voordat de hoofdfilm of -documentaire begint. Korte films worden ook nog steeds gemaakt, dankzij initiatieven als NPS Kort! en andere voor televisie bedachte formats. Maar door de vaak incourante lengte dreigen veel van deze films nooit vertoond te worden. Of ze verdwijnen te snel uit zicht. Dat vindt tenminste het Filmmuseum, dat een aantal recente films bijeenbracht met een lengte van zo’n dertig minuten, aangevuld met wat oudere titels, zoals de afstudeerfilms van Mike van Diem (Alaska, goed voor een studenten-Oscar en Gouden Kalf) en Paul Ruven, die in 1991 de geheel gezongen smartlappenmusical De tranen van Maria Machita afleverde (tevens het filmdebuut van zangeres Ellen ten Damme).

Het Filmmuseum programmeert ze los, tegen gereduceerd tarief. Maar als je wilt kun je op een avond – de eerste film begint om 17.00 uur – zeven korte films zien met een dagkaart. Dat moet het ouderwetse bioscoopgevoel wel terugroepen, inclusief rugklachten. Maar is het echt noodzakelijk een vaak niet eens op celluloid beschikbare film in een bioscoop te vertonen?

André Waardenburg

    • André Waardenburg