Happen naar adem in nieuwe raadszaal

Na een half uur vergaderen happend naar adem de raadszaal verlaten. Het overkwam dinsdag het gemeenteraadslid Annette Endeman uit Hellendoorn. Niet een heftige politieke discussie, maar een allergie voor wol veroorzaakte het overhaaste vertrek. Hellendoorn heeft sinds kort een nieuw gemeentehuis. Een kunstenares heeft de wanden en het plafond van de zaal bekleed met vilt. Het moet herinneren aan het textielverleden van Hellendoorn. „Wel mooi, maar niet praktisch”, zegt Endeman. Tijdens de eerste vergadering in de nieuwe zaal kreeg ze al snel tranende ogen. „Je denkt eerst aan stof, maar niet veel later kreeg ik hoestbuien en begon ik te piepen.” Endeman verliet de zaal om via een scherm in de hal de rest van de vergadering te volgen.

Ook andere raadsleden hebben geklaagd over het bedompte klimaat in de raadszaal. Eerder kreeg een gast bij een huwelijksvoltrekking in de raadszaal last van benauwdheid. De gemeente Hellendoorn onderzoekt de klachten. Voor de eerstvolgende raadsvergadering, in juni, zal de situatie verholpen zijn, zegt een woordvoerder. Gedacht wordt aan het aanbrengen van een coating over de vilten bekleding.