Groot-Brittannie

Outcasts Mark Jenkins uit Washington experimenteert al vier jaar met doorzichtig plakband voor zijn beeldhouwwerken. Vol geestigheid verschijnen zijn werken brutaal op straat in diverse steden als een soort ‘off-wall-graffiti’, die heel wat mensen even doet stilstaan in de haast van elke dag. Hij gebruikt kunststof babypoppen en doorschijnende kermispaarden voor zijn ontwerpen. Soms staat hij ook zelf model, het daaruit ontstane beeld heeft dan zijn kleding aan. De installaties roepen net zoveel belangstelling als afschuw op. Soms worden ze verwijderd. Dit is zijn debuut in Groot-Brittannië, met fotoreportages van de werken. Er zijn ook nieuwe met zwart boomhars bewerkte ontwerpen. Outcast, een menselijk figuur met een koeachtig hoofd, slaat alles rustig gade vanuit zijn eigen plek in de hoek.

T/m 12 mei, Mark Jenkins: Outcasts, Lazarides Gallery, 8 Greek Street, Soho, Londen, W1D, di t/m za 11-19u, 0044 20 3214 0055 & www.lazinc.com

William Blake Het is 250 jaar geleden dat William Blake ter wereld kwam. Zoals vele kunstgalerieën in Engeland viert het Pallant House in Chichester dit met een ode aan de Engelse dichter. Deze tentoonstelling gaat over de creatieve band tussen poëzie, de kerkelijke visie en Britse kunst tussen 1770 tot en met 1950. Er zijn schilderijen, prenten en poëzie van de romantische periode uit de 18de en 19de eeuw tot de neoromantische van de jaren veertig en vijftig. Met ontroerende gedichten, nostalgische beelden van de Engelse countryside rondom Chichester en de gevolgen van WOI.

T/m 4 juni, Poets in the Landscape: The Romantic Spirit in British Art, Pallant House Gallery, Modern Art in the South, Chichester, West Sussex, 0044 1243 774557 & www.pallant.org.uk

En verder T/m 10 juni, The Real Thing: Contemporary Art from China, Tate Liverpool, Albert Dock, Liverpool, www.tate.org.uk