Gratis krant Dag begint op 8 mei

Over anderhalve week is Nederland een vierde gratis krant rijker. Dinsdag 8 mei verschijnt het eerste nummer van Dag, een uitgave van KPN en PCM Uitgevers. Dat is vanmiddag bekendgemaakt.

Dag verschijnt vijf dagen in de week in een oplage van 300.000 exemplaren en 24 uur per dag online. De krant wordt verspreid in het openbaar vervoer en mogelijk ook in winkels. Hoofdredacteur is Bob Witman, ex-adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Zakelijk verantwoordelijk is Edwin Tromp, afkomstig van tv-bedrijf Talpa.

Dag is meer dan een krant. Naast een uitgave op papier verschijnt Dag ook op internet, mobiel en via narrowcasting (beeldschermen op openbare plekken). Krant en site hebben een gezamenlijke redactie van 45 mensen. Dag is de vierde gratis krant van Nederland. Metro en Spits bestaan sinds 1999. De Pers verscheen op 23 januari van dit jaar voor het eerst. Is er ruimte voor een vierde gratis krant? „Ja”, zegt Witman. „Zeker voor een krant die het nieuws anders wil brengen. Wij willen keuzes maken. Een aantal dingen doe we groot, een aantal dingen niet. De huidige gratis kranten proberen alles te doen.” Dag is ook geen vervanging van NRC Handelsblad of de Volkskrant, aldus Witman. „Lange achtergrondartikelen ontbreken. Wij doen meer met beeld.”

Witman noemt Dag „een nieuwsdienst die op allerlei platformen aanwezig is”. Onder artikelen verschijnt bijvoorbeeld een sms-code waarmee lezers een filmpje over het onderwerp kunnen opvragen op hun mobiel.

Dag richt zich op lezers tussen 20 en 40 jaar met mbo of hoger. Dat maakt de krant een concurrent van het AD (ook PCM), erkent Witman. Dag zou aanvankelijk veel kopij van de Volkskrant gaan gebruiken, maar de band met die krant lijkt nu wat losser. „Het zou kunnen dat we af en toe kopij hergebruiken”, zegt Witman. De Groene Amsterdammer schreef onlangs dat de hoofdredactie van de Volkskrant niet goed kan uitleggen aan de redactie waarom men zou moeten meewerken aan Dag. Witman: „De Volkskrant moet uitgaan van zijn eigen kracht. Net als wij. Ik geloof heilig in gratis nieuws.”