Galerieselectie

John Lurie Hij werd wereldberoemd door zijn rollen in films als Down by Law, Wild at Heart en Stranger than Paradise, en ook met zijn punk-jazzband The Lounge Lizards boekte John Lurie grote successen. Minder bekend is dat de acteur al sinds de jaren zeventig actief is als beeldend kunstenaar. Vorig jaar toonde hij zijn humoristische, naïeve tekeningen op zijn eerste solotentoonstelling in museum P.S.1 in New York, nu zijn ze te zien in Galerie Gabriel Rolt.

Gouaches, schilderijen en tekeningen van John Lurie. T/m 19 mei in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Maurice Braspenning Op zijn nieuwe tentoonstelling Cold Fusion roept de schilder Maurice Braspenning de kille, futuristische wereld op die we kennen uit sciencefictionfilms als Blade Runner. Hij schetst een landschap in verval. Vliegtuigen zijn gecrasht, mensen onderuitgegaan en gebouwen ingestort. Bijzonder is de techniek die Braspenning voor zijn nieuwe werken hanteert: de voorstellingen zijn met krijt op schoolbord getekend. Elektriciteitsdraad en ingezaagde cirkels maken de composities compleet.

Schilderijen van Maurice Braspenning. 28 april t/m 26 mei in Dubbeldee galerie, Gerard Doustraat 142-144, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u30.

Galerie Espace De Amsterdamse galerie Espace maakt al vijftig jaar tentoonstellingen en is daarmee de oudste galerie voor eigentijdse kunst in Nederland. Om dat te vieren worden de komende maanden twee exposities samengesteld met kunstenaars die altijd trouw bij de galerie van Eva Bendien en haar levenspartner Rutger Noordhoek zijn blijven tentoonstellen, onder wie Lucebert, Lucassen, Jan Roeland, Roger Raveel, Co Westerik en Klaas Gubbels.

50 jaar Galerie Espace. T/m 23 juni in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Erwin Olaf Grief, de nieuwe fotoserie van Erwin Olaf, toont eenzame jonge vrouwen en mannen in kille, modernistische interieurs. De foto’s hebben dezelfde melancholische sfeer als de schilderijen van Hopper. Alle personages zijn in zichzelf gekeerd. De styling van de foto’s is uiterst perfectionistisch: de meubels, de kleding, de kapsels, het behang en de vloerbedekking – alles straalt onmiskenbaar de benauwende sfeer van de jaren vijftig uit.

Foto’s van Erwin Olaf. 28 april t/m 9 juni in Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Eveline Visser De nieuwe schilderijen van Eveline Visser hebben reusachtige formaten, van soms meer dan twee bij drie meter. Als toeschouwer ga je daardoor helemaal op in de door haar geschilderde werelden, waar roze planeten oplicht tegen een zwarte lucht en ruimteschepen en rotsblokken gewichtloos voorbij zweven door een lila dampkring. Onderdeel van de tentoonstelling bij Buro Dijkstra is ook een groot aantal tv-toestellen waarop wonderbaarlijke gesteenten zijn geschilderd en die allemaal alleen maar ruis uitzenden.

Schilderijen en installatie van Eveline Visser. T/m 19 mei in BuroDijkstra, Keileweg 26, Rotterdam. Wo t/m za 13-18u.

En verder Foto’s en video’s van Eelco Brand t/m 19 mei Galerie Torch, Lauriergracht 94, A’dam; foto’s van Maarten van Schaik t/m 19 mei bij Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A’dam; installatie van Irene Fortuyn t/m 19 mei Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, A’dam; objecten van Stephan Gripp t/m 19 mei Galerie Martin van Zomeren, Prinsengracht 276-hs, A’dam; gouaches Delphine Courtillot t/m 19 mei Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; foto’s Willem Diepraam t/m 1 juni HUP Photography Gallery, Tesselschadestraat 15, A’dam; keramiek & tekeningen Rod Bugg t/m 6 mei Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, A’dam; foto’s Jean-Marc Spaans t/m 2 mei Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto’s van Claire Felicie t/m 5 mei in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; schilderijen Lara De Moor t/m 10 juni Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; tekeningen, schilderijen & beelden van Marjolijn van den Assem t/m 27 mei galerie RAM, Blekerstraat 10, R’dam; foto’s van Alex ten Napel t/m 5 mei Galerie Ton Peek, Oude Gracht 295, Utrecht.