Frankrijk

Metamorfoses Hun avontuur dateert niet van gisteren. Ze zijn beroemd in de hele wereld. Toch is het de eerste keer dat men het circusspektakel van en door Jean-Baptiste Thiérrée – uitvinder van het ‘nouveau cirque’ – en Victoria Chaplin in Parijs kan zien. Dit poëtische, barokke, betoverende spektakel vervoert ons in een wervelwind van surréalistische, sprookjesachtige gedaanteverwisselingen. Hij, de dromerige Jean-Baptiste, drager van magische koffers blijkt een schimmige, schalkse goochelaar. Zij, de onuitputtelijk vindingrijke Victoria, transformeert parasolletjes, gebruiksvoorwerpen, fietsenwielen in een droomachtig bestiarium. Het lijkt of het legendarische stel van een planeet komt waar slechts liefde, gratie en eenvoud aan het bewind zijn. Voor groot en klein.

Le cirque invisible t/m 6 mei in het Théâtre du Rond-Point, Parijs, 0033-144959800 en www.theatredurondpoint.fr .

Alberto Giacometti De volgende woorden van de Zwitserse beeldhouwer, schilder en tekenaar Alberto Giacometti (1901-1966) zijn een overpeinzing waard : „Een geslaagd schilderij, een mislukt schilderij, dat is mij om het even. Een geslaagde tekening, een mislukte tekening, dat wil niets zeggen”. Een gedachte die van een mislukking een vondst of een nieuwe weg maakt en een goede sleutel is tijdens het bezoek aan de mooie expositie bij Galerie Trigano. De galeriehouder verenigde rond het prachtige geschilderde portret La Tête noire (1962) een bijzonder geheel van tekeningen waaronder La mère de l’artiste (1963) en sculpturen.

T/m 2 juni Galerie Patrice Trigano, 4b rue des Beaux-Arts, Parijs, di t/m za 10-13 &14u30-18u30, 0033-1463 41501.

En verder Peintres de la lumière, Sargent et Sorolla t/m 13 mei Petit Palais www.petitpalais.paris.fr; Muziekfestival t/m 29 juni Auvers sur-Oise www.festival-auvers.com